Gd ska utreda hur namn på fler offentligt anställda kan anonymiseras

Hot och våld drabbar offentligt anställda inom nästan alla områden. Därför vill nu regeringen utreda om offentligt anställdas namn ska skyddas och användas i mindre grad. Och en gd ska göra jobbet.

Nyligen blev det klart att fler poliser har möjlighet att ha ett nummer i stället för sitt namn på polislegitimationen. Syftet är att skydda dem från hot och påverkan från kriminella.

Det är relativt vanligt att även andra offentligt anställda utsätts för olika typer av kränkningar. Det kan vara hot, trakasserier eller våld som de utsätts för på grund av ett beslut de tagit som tjänsteman. Senaste tiden har anställda vid bland annat socialtjänsten drabbats.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska se över om användningen av namn på de offentligt anställda kan minska. Det gäller både i beslut och i andra handlingar.

Skydd även för studenter

Dessutom ska det ses över om det behövs ett starkare skydd för uppgifter om offentliganställda. Det gäller även studenter på polisutbildningen.

Till utredare utses John Ahlberk som i dag är generaldirektör för Statens haverikommission.

Utredningen ska också se över om det straffrättsliga skyddet för tjänstemän behövs stärkas.

– Det är så klart helt oacceptabelt att personer med viktiga samhällsfunktioner utsätts för våld, hot och trakasserier. Gärningarna är angrepp inte bara på tjänstemännen, utan i förlängningen även på det demokratiska systemet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Beslutskedja: Åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet

22/4
2022
27/4
2022
1/8
2023
1/1
2024
11/1
2024

Forrige artikel Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism Næste artikel Reservnoder på plats – ska säkra internet vid kris Reservnoder på plats – ska säkra internet vid kris
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.