JO kritiserar Södertäljes kontroller av anställda

Södertälje kommun kontrollerar löpande om anställda är dömda för brott genom sökningar i en databas, något som nu kritiseras av Justitieombudsmannen. ”Omfattningen av de här kontrollerna gör att de omfattas av grundlagens skydd för den personliga integriteten. Något lagstöd har de inte haft”, säger JO Per Lennerbrant till Altinget.

JO har granskat kommunstyrelsen i Södertälje efter att det kommit in två anmälningar om utvidgade bakgrundskontroller. Kommunen har slutit avtal med en extern byrå som löpande gör sökningar i en databas som innehåller offentlig information från olika myndigheter.

I kommunens svar till JO under utredningen framgår det att sökningarna gäller ”information inom brottskategorierna sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet” och baseras på att kommunen lämnat över personnummer till företaget. Kontrollerna av redan anställd personal görs löpande och resultatet lämnas över anonymiserat till kommunen en gång i kvartalet vid ett möte med kommunens HR-direktör, förhandlingschef och representant från de kommunala bolagen. Skulle resultatet av sökningen innebära att det krävs någon åtgärd från arbetsgivaren så avslöjas namn och brott. 

Per Lennerbrant säger till Altinget att det finns lagutrymme för löpande bakgrundskontroller i Säkerhetsskyddslagen för säkerhetskänsliga tjänster.

– Men då är det särskilt reglerat och det finns många rättsäkerhetsgarantier inbyggda i det systemet. 

Skälen otillräckliga

Är det också ett problem att kommunen lämnat över cirka 7000 personnummer till ett externt företag?

– Jag har skickat den frågan vidare till Integritetsskyddsmyndigheten för granskning, men jag är ändå tveksam till om det här är lagenligt att göra.  

Enligt kommunen infördes kontrollerna för att motverka organiserad brottslighet med bland annat stölder inom hemtjänsten och hot mot handläggare. ”Sammantaget har kommunen bedömt att intrånget i den personliga integriteten är proportionerligt utifrån ett skyddsperspektiv för kommunen, dess invånare och anställda samt förtroendet för det allmänna i stort”, skriver kommunen. 

JO håller inte med och anser att det saknas lagstöd för kontrollerna och att de strider både mot regeringsformen och Europakonventionen. Därför får kommunen allvarlig kritik.

Det här är andra gången som JO riktar kritik mot en kommun för samma sak, men Per Lennerbrant kan inte säga att kontroller har blivit vanligare sett till antalet JO-anmälningar. 

– Men av det jag tar del av via media så är det något som andra kommuner är intresserade av att börja med och att man väntat på granskningen av Södertälje.

Forrige artikel Uppdrag: Lösa polisens och militärens samarbete Uppdrag: Lösa polisens och militärens samarbete Næste artikel Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Riksdagen samlas bakom stängda dörrar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.