Kinas försvar knappar in på USA

USA kommer fortsatt att vara världens starkaste försvarsmakt år 2030, men Kinas försvar växer kraftigt, enligt Totalförsvarets forskningsinstituts årliga rapport om stormakternas militära styrka.

USA:s militära övertag i världen kommer med stor sannolikhet att bestå år 2030. Den bedömningen gör FOI i rapporten Defence Economic Outlook. I rapporten gör FOI en analys av stormakterna militära styrka utifrån ekonomiska resurser, vapenmängd och vapenkvalitet samt en bedömning av trender fram till år 2030.

De fem stormakter/regioner som ingår i rapporten är: USA, Kina, Ryssland, Indien och E4 (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien).

USA och övriga Nato-länder stod för två tredjedelar av världens militärutgifter år 2000, men endast runt hälften 2022.

– Det beror inte så mycket på att västländerna minskat sina utgifter utan mer på att andra länder, främst Kina, har ökat sina. Men fortfarande satsar USA tre gånger mer än Kina på försvaret, säger försvarsekonom Per Olsson, rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

I summeringen av antalet vapen så är den globala trenden att de blir färre, men dyrare. Alla fem stormakter har ökat sitt fokus på kvalitet framför kvantitet, men det finns avvikelser.

– Det finns dock undantag, framför allt den kinesiska flottan. Den har blivit både bättre och större och har nu fler fartyg än den amerikanska. Samtidigt är de amerikanska fartygen i genomsnitt tre gånger större än de kinesiska. Även Indien har ökat storleken på sin flotta, säger Per Olsson.

Indien lägger mer på försvaret

Förutom att USA behåller placeringen som världens starkaste försvarsmakt och att är god tvåa, så pekar FOI på flera andra tendenser i sin studie av stormakternas militära styrka, bland annat.

  • Ryssland har lagt stora resurser på sitt försvar, men gjort stora förluster under invasionen av Ukraina.
  • Indien har kraftigt ökat sina försvarsutgifter.
  • Västeuropa ökar sina militära utgifter och ökar sin militära styrka ytterligare till 2030.

{{toplink}}

Forrige artikel Natoförhandlaren gick till toppjobb i näringslivet – men anställd av UD Natoförhandlaren gick till toppjobb i näringslivet – men anställd av UD Næste artikel Svantesson: ”Läget kräver stora resurser” Svantesson: ”Läget kräver stora resurser”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.