Klubbat: Wopke Hoekstra blir ny klimatkommissionär

Europaparlamentet har nu officiellt gett grönt ljus till nederländske Wopke Hoekstra som ny EU-kommissionär med ansvar för klimatfrågor. Den redan sittande slovakiske kommissionären Maroš Šefčovič blev samtidigt befordrad till verkställande vice kommissionsordförande med ansvar för den gröna given.

På torsdagsförmiddagen gav Europaparlamentet i Strasbourg till slut tummen upp för att godkänna den nederländske utrikesministern Wopke Hoekstra som EU:s nya klimatkommissionär.
 
Samtidigt gav man grönt ljus för att utöka den slovakiske kommissionären Maroš Šefčovičs portfölj till att även inkludera EU:s gröna giv. Šefčovič, som redan är kommissionär för interinstitutionella förbindelser, befordrades samtidigt till verkställande vice ordförande för kommissionen.
 
Beslutet var inte givet – valet av kristdemokraten Hoekstra att leda kommissionens klimatarbete har ifrågasatts i andra politiska grupper. Och efter att kandidaterna i början av veckan var och en grillats i flera timmar av ledamöterna om sin lämplighet för uppdragen var parlamentarikerna ändå inte nöjda. Först efter att båda lämnat in skriftliga svar på uppföljningsfrågor fanns det en majoritet i parlamentet för att släppa fram duon.
 
279 ledamöter backade upp Hoekstras utnämning medan 173 tryckte på nej-knappen och 33 lade ner sina röster. Stödet för Šefčovič var något större; 322 för, 158 mot och 37 nedlagda röster.
 
Den nya gröna duon ersätter Frans Timmermans som i augusti lämnade sitt uppdrag som kommissionens klimatchef för att ge sig in i den nederländska valkampanjen.
 
Hoekstra förväntas representera EU vid klimattoppmötet COP28 i Dubai som börjar den 30 november.{{toplink}}

Forrige artikel Han ska leda Försvarsunderrättelsedomstolen Næste artikel Ex-ministern gör SVT-comeback Ex-ministern gör SVT-comeback
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.