Lista: Generaldirektörerna som tjänar mest

Den nya rikspolischefen Petra Lundh toppar listan över de bäst betalda myndighetscheferna med en lön på 188 000 kronor. Efter regeringens beslut har ytterligare ett tiotal passerat 100 000-kronorsstrecket. Altinget har listan på vad generaldirektörerna tjänar.

Regeringen har fattat beslut om löneförhöjning för landets myndighetschefer. När löneökningarna nu träder in retroaktivt från och med den 1 oktober 2023 passerar ett tiotal 100 000-kronorsstrecket.

Den nya rikspolischefen, Petra Lundh, toppar likt sin föregångare lönelistan. Hon tjänar 188 000 kronor i månaden, strax under statsministerns lön på 198 000 kronor. För sitt tidigare uppdrag som riksåklagare fick hon nästan 60 000 kronor mindre, med en lön på 129 700 kronor.

Tvåa på lönelistan är fortsatt Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg som numera har en lön på 183 600 kronor. Han följs av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén som med 8 000 extra efter regeringens beslut avslutar sitt uppdrag med 181 500 kronor i månaden. I höst lämnar han över till den nya överbefälhavaren Michael Claesson.

Sammanlagt handlar det om löneförhöjningar på 4,1 procent för hela gruppen av myndighetschefer. Det är en betydligt större ökning jämfört med de senaste åren då uppräkningen legat på 1,8 procent.

Störst löneökning i år får Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson. Med 8 300 kronor extra, motsvarande 6,9 procent, kommer hon tjäna 128 000 kr i månaden.

Han får minst

Lägst lön bland generaldirektörerna får David Törngren som tillfälligt klivit in som myndighetschef på Integritetsskyddsmyndigheten i väntan på en ny gd. Han tjänar i vanliga fall, som rättschef på myndigheten, 85 000 kronor och får 5 000 kronor i tillägg för chefsjobbet.

Minst löneökning fick den tidigare generaldirektören för nedlagda Delmos, Anders Kessling. Han är anställd vid Regeringskansliet i väntan på att förordnandet ska gå ut sommaren 2026.

Charlotte Svensson, som tidigare i år fick lämna uppdraget som Tullverkets generaldirektör där hon hade en lön på 126 100 kronor, får ingen retroaktiv löneökning.

Så mycket tjänar statens chefer

{{toplink}}

Forrige artikel Redaktören tipsar: Micael på plats i Almedalen – men inte Michael Redaktören tipsar: Micael på plats i Almedalen – men inte Michael Næste artikel Riksdagen säger ja till DCA-avtalet Riksdagen säger ja till DCA-avtalet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.