Miljökrav ska sänkas vid besök av utländska förband

Regeringen vill tillåta Försvarsmakten att bryta villkoren i sina miljötillstånd vid övningar när andra länder deltar. Fördelarna för säkerheten och beredskapen väger upp miljökonsekvenserna, enligt försvarsdepartementets bedömning.

Sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato har antalet förfrågningar från andra länders försvarsmakt om gemensamma övningar ökat kraftigt, enligt en promemoria från klimat- och näringslivsdepartementet. Men Försvarsmakten har problem med de tajta planeringsramarna som många samövningar kräver.

Regeringen vill nu underlätta för försvaret genom att göra det möjligt att bryta mot villkor och försiktighetsmått i miljötillstånden när det bedöms som nödvändigt för att kunna genomföra militärt samarbete med andra länder.

”Det finns goda skäl att tillfälligt tillåta buller och andra miljökonsekvenser som kan gå utanför de riktvärden som finns i dag, eftersom det handlar om internationella militära övningar och samarbeten som är av stor vikt för Sveriges säkerhet och beredskap samt andra viktiga allmänna intressen.” står det i regeringens promemoria.

Ska träda i kraft i sommar

Förslaget har just skickats ut på remiss. Svarstiden är endast fyra veckor och enligt planen ska förordningsförändringen träda i kraft den 12 juni. Förordningsförändringen är tillfällig och upphör att gälla den 1 juli året därpå, detta då det pågår ett arbete med bredare undantag från miljökraven för Försvarsmakten:

”Med hänsyn till att frågan om sådana lättnader ännu bereds och det är oklart hur sådana eventuella lättnader bör begränsas i tid bör den nu föreslagna bestämmelsen upphöra att gälla den 1 juli 2024.” skriver klimat- och näringslivsdepartementet i promemorian.

Regeringens bedömning är att undantagen, då de är så pass begränsade, inte ska strida vare sig mot EU:s MKB-direktiv eller Århuskonventionen.

En förordningsförändring kräver ingen omröstning i riksdagen, utan beslutet fattas av regeringen.

Beslutskedja: Tillfällig åtgärd för att underlätta försvarsövningar under särskilda förhållanden

5/4
2023
10/4
2023
25/4
2023
5/5
2023
14/2
2024

Forrige artikel Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar Næste artikel ”Ukraina är Europa och Ryssland är bortom Europa” – Kunderas essä fyller 40 ”Ukraina är Europa och Ryssland är bortom Europa” – Kunderas essä fyller 40
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.