Missnöjda stridspiloter överger flygvapnet

Drygt 30 stridspiloter går nu på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen. Orsaken är missnöje med kraftigt ändrade pensionsvillkor, men även med löneläget.

Ändringar i pensionsvillkoren för Försvarsmaktens piloter födda 1988 och senare har skapat stort missnöjde bland flygvapnets stridspiloter. Pensionsålder ändrades radikalt: Från 55 till 67 år. Cirka 90 piloter berörs av ändringarna.

Nu går drygt 35 av stridspiloterna på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen. De förslag till åtgärder som flygvapnet presenterat, bland annat en återgång till en pensionsålder på 55 år som en övergångslösning för de berörda piloterna, är inte tillräckligt. Det säger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, FPI, till Officerstidningen.

– Det har nu gått sex månader sedan tjänstledighetsansökningarna lämnades in och det finns fortfarande inte en enda förhandlingsprocess i gång. Innan det sker är det bara tomma löften. Man hade en god möjlighet att lösa den här krisen, men det verkade vara viktigare att avvakta för att se om alla tjänstledighetsansökningarna var på riktigt eller inte, säger han och fortsätter:

– Även om Försvarsmakten och flygvapnet utåt sett tagit tag i frågan så har FPI alltför ofta stött på tecken på skepsis inför tjänstledighetsansökningarna. Vi har också sett indikationer på att man aktivt avvaktar med planeringsinriktningar för hösten då man inte är säker på att individerna menar allvar.

Det finns även ett missnöje med lönerna bland stridspiloterna, enligt Sternevi.

Hultqvist: Försvarsmaktens ansvar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick under sommaren en skriftlig fråga från Björn Söder (SD) angående missnöjet bland stridspiloterna. Hultqvist hänvisade till att Försvarsmakten ansvarar för myndighetens personalfrågor och skrev: ”Om eventuella operativa begränsningar skulle uppstå förväntar jag mig att Försvarsmakten redovisar det.”

Beslut på torsdagen

På torsdagseftermiddagen meddelade Försvarsmakten i ett pressmeddelande att Arbetsgivarverket beslutat om förmånligare villkor för den berörda gruppen.

– Jag har precis fått besked om att Arbetsgivarverket under eftermiddagen fattat beslut i frågan om övergångsregler, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Försvarsmakten skriver i pressmeddelandet att det är för tidigt att kommentera detaljer i beslutet, det kommer att analyseras vad detta beslut innehåller och innebär.

Forrige artikel S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo Næste artikel Klimatanpassningsbud från S: Ingen garanti att MSB:s halva miljard blir kvar Klimatanpassningsbud från S: Ingen garanti att MSB:s halva miljard blir kvar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.