Myndighet anmäler Kalla fakta-granskning

Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler TV4:s program Kalla fakta efter avslöjandet om SD:s ”trollfabrik”, rapporterar Expressen. Intervjuer med myndighetens personal har använts ur sitt sammanhang, anser myndigheten. 

Kalla faktas granskning av SD:s användning av anonyma så kallade ”trollkonton” riskerar att orsaka en betydande skada för myndighetens förtroende, anser Myndigheten för psykologiskt försvar som anmäler programmet till Granskningsnämnden.

Generaldirektör Magnus Hjort skriver att de intervjuer med myndighetens personal som pratar om desinformation i programmet inte berör ”förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön eller svensk opinionsbildning” och kan få tittare att tro att myndigheten uttalat sig om granskningen, rapporterar Expressen.

”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten i sin anmälan.

Myndigheten ska ha varit i kontakt med programmets ansvariga utgivare Fredrick Malmberg och bett om en rättelse. Expressen har sökt Malmberg som inte återkommit. {{toplink}}

 

 

 

Forrige artikel Pål Jonson om ny ÖB: Oppositionen kommer att informeras Pål Jonson om ny ÖB: Oppositionen kommer att informeras Næste artikel Försvaret polisanmäler Jan Emanuel
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.