Myndigheter ger ris och ros till idén om ny försvarsmyndighet

Förslaget om en ny myndighet – Totalförvarsanalys – får tummen upp från alla möjliga håll. Men Försvarsmakten säger fortsatt blankt nej till idén och Säkerhetspolisen vill absolut inte ingå i den krets som blir utvärderad av den nya myndigheten.

Utredaren Barbro Holmbergs förslag om en ny myndighet, med uppdrag att följa upp och utvärdera totalförsvaret, får överlag ett positivt mottagande bland remissinstanserna. Finansinspektionen, Statskontoret och Riksgälden hör till de myndigheter som i sina yttranden till försvarsdepartementet gör tummen upp till myndigheten Totalförsvarsanalys.

Även Försvarets materielverk, Myndigheten för psykologiskt försvar och Strålsäkerhetsmyndigheten är vänligt sinnade till förslaget. Försvarets materielverk påpekar dock att utredaren underskattat uppgiften och att dimensioneringen med cirka 30 anställda sannolikt är för få. Myndigheten för psykologiskt försvar betonar att myndighetens uppdrag inte ska få utföras av konsulter, utan att kompetensen ska finnas inom de egna väggarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tycker förslaget är bra, men varnar för viss risk för dubbelarbete mellan MSB och den nya myndigheten. MSB skriver att Totalförsvarsanalys bör fokusera på följande:

  • att utvärdera samlade effekter av beslutade statliga insatser inom totalförsvaret
  • att utvärdera effektiviteten i genomförandet av politiken och kostnadseffektiviteten i statliga insatser inom totalförsvaret

Höga krav på säkerheten

Flera av remissinstanserna återkommer till säkerhetsaspekterna. Myndighetens uppgifter kommer ställa höga krav på informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet, påpekar Försvarets radioanstalt (FRA) och skriver: ”Det är därför av yttersta vikt att utformningen av säkerhetsskyddet anpassas till den nya myndighetens uppdrag och den säkerhetskänsliga information som myndigheten kommer att hantera.”

FRA hör till de myndigheter vars verksamhet inte skulle utvärderas och följas upp av Totalförsvarsanalys, enligt utredningens förslag. Dit hör däremot Säkerhetspolisen, med undantag för underrättelseverksamheten. Men Säpo sätter hälarna i marken. Det kommer inte vara tydligt vilka delar av Säpos verksamhet som omfattas av den nya myndighetens uppföljning, då underrättelseverksamheten ofta är integrerad i övriga delar. Dessutom kommer en utvärdering som inte omfattar hela myndigheten inte bli rättvisande, anser Säpo. ”Säkerhetspolisen bör istället redogöra för sin verksamhet avseende totalförsvaret direkt till regeringen.” skriver myndigheten i sitt yttrande.

Försvarsmakten säger nej – igen

Den mest centrala myndigheten av alla för Totalförsvarsanalys granskande uppdrag, Försvarsmakten, är den remissinstans som helt avvisar idén om en ny försvarsmyndighet. Försvarsmakten påminner om att man sedan länge avstyrkt idén. ”Försvarsmaktens tidigare lämnade uppfattning avseende behovet av och nyttan med en ny myndighet kvarstår.”

Försvarsmakten har också en lång rad invändningar mot utredningens förslag till utformning av myndigheten. Inte minst att det vore för tidigt att starta myndigheten redan nästa år, bland annat på grund av det uppkomna säkerhetsläget. Det här påpekar även Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI):

”Under givna förutsättningar – det skärpta säkerhetspolitiska läget, stark tillväxt av försvaret, fokus på utveckling och tillväxt – bör det övervägas att senarelägga inrättandet av den nya myndigheten till nästa totalförsvarsperiod.” skriver FOI.

Försvårar kompetensjakten ytterligare

FOI befarar att en snabb uppbyggnad av den nya myndigheten kan försvåra kompetensförsörjningen för övriga försvarsmyndigheter. I ett försämrat och osäkert säkerhetspolitiskt läge, med stark konkurrens om kvalificerad kompetens, är det bättre att prioritera att stödja förstärkningen av totalförsvaret ”snarare än att lägga personella resurser på att följa upp och utvärdera”, påpekar FOI.

{{toplink}}

Beslutskedja: En ny myndighet för uppföljning och utvärdering av totalförsvaret

16/4
2021
23/4
2021
21/5
2021
27/8
2021
31/12
2021
12/1
2022
14/1
2022
14/4
2022
22/4
2022

Forrige artikel S-ledningen i långsittning om Natofrågan S-ledningen i långsittning om Natofrågan Næste artikel Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism Försvarshögskolan vill utbilda lärare om jihadism
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.