Ny förvarsmyndighet måste snäppa upp lönenivån

Den kompetens som krävs för att bygga upp Myndigheten för totalförsvarsanalys är eftertraktad på andra håll inom staten. Vikarierande generaldirektör Susanne Moberg begär nu en förstärkning av anslaget från regeringen för att kunna erbjuda de löner som krävs.

Det räcker inte med en budget på 60 miljoner kronor om året för den nya försvarsmyndigheten som slog upp sina portar vid årsskiftet: Myndigheten för totalförsvarsanalys (MTFA). Två år har gått sedan utredaren Barbro Holmberg lämnade över sitt förslag på en ny myndighet och verkligheten har förändrats sedan dess.

När vikarierande generaldirektören Susanne Moberg nu lämnat över sitt första budgetunderlag till försvarsdepartementet, inför 2024 års budget, så begär hon en förstärkning av anslaget med nästan nio miljoner jämfört med vad som aviserades i årets budget.

Staten slåss om kompetensen

En förklaring är att myndigheten måste kunna betala löner i det övre skiktet för att kunna locka rätt medarbetare och de lönerna har ökat upp sedan Barbro Holmberg utredning för två år sedan, enligt Susanne Moberg.

– Det som har föreslagits är för lågt. Det är många som vill ha den här kompetensen, säger hon till Altinget.

Det handlar om personal inom bland annat säkerhet och it samt erfarna analytiker och utvärderare som är eftertraktade inom flera håll i staten. 

I sin utredning räknar Holmberg att medellönen för de anställda, förutom generaldirektör och chefer, ska ligga på 50 000 kronor i månaden. Hur mycket högre löner än så som myndigheten behöver betala för att kunna locka de personer man behöver vill dock inte Susanne Moberg gå in på.

Intressant myndighet för Kina och Ryssland

Även lokalkostnaderna och säkerhetsskyddet kostar mer än vad utredningen beräknade. De ökade kostnaderna beror dels på behov av något större lokaler, dels på svårigheter att uppskatta kostnaderna för säkerhetsskydd.

Kraven på säkerhetsskydd är höga, konstaterar myndigheten i budgetunderlaget, med tanke på att uppdraget är att hantera säkerhetsklassad och -skyddad information från en rad myndigheter och sektorer inom totalförsvaret. Myndighetens inrättande bedöms att ”ådra sig ett stort intresse, inte bara från Kina och Ryssland, men även från flertalet internationella aktörer”, skriver myndigheten.

Tillfälligt gånger två

Än så länge har MTFA tillfälliga lokaler i Stockholm. Myndigheten ska ligga kvar i Stockholm, men Susanne Moberg vill inte gå in på var någonstans de nya lokalerna kommer att ligga.

Myndigheten har inte heller någon ordinarie generaldirektör, utan Susanne Moberg är vikarierande. Sista ansökningsdatum till tjänsten gick ut i juni, men regeringen har alltså ännu inte gått i land med rekryteringsarbetet.

{{toplink}}

Beslutskedja: Inrättande av Myndigheten för totalförsvarsanalys

14/7
2022
16/8
2022
31/12
2022
10/3
2023
13/12
2023

Forrige artikel FOI: Det är inte regionernas uppdrag att leta efter spioner FOI: Det är inte regionernas uppdrag att leta efter spioner Næste artikel Kristersson: Ökad sannolikhet att Finland går med i Nato först Kristersson: Ökad sannolikhet att Finland går med i Nato först
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.