Partiledarna i möte om desinformation: ”Gemensamt ansvar”

Påverkanskampanjer kan förekomma i samband med EU-valet, men Sverige står också väl rustat. Det är huvudbudskapet från Ulf Kristersson efter mötet med det nationella säkerhetsrådet dit alla partiledare var inbjudna.

På onsdagen aktiverades EU:s krishanteringsmekanism IPCR med anledning av säkerhetsläget inför EU-valet. Bakom beslutet ligger farhågor för att framför allt Ryssland försöker påverka EU-valet i juni, enligt Dagens Nyheter.

Efter ett möte med det nationella säkerhetsrådet samlade statsminister Ulf Kristersson till pressträff.

– Jag uppfattar att våra myndigheter sammantaget är väl förberedda för att saker kan hända, säger Kristersson.

Utöver rådets vanliga uppsättning var även alla riksdagens partiledare inbjudna att delta på mötet.

– Det är en styrka att vi kan ha den här sortens samtal i lugn och ro, alla partier var med. Jag tror att alla inser att vi har ett gemensamt ansvar.

Han uppmanar även partierna att vara disciplinerade och inte snabbt springa på information, som senare visar sig vara felaktig. 

Inte en prioriterad måltavla

Det finns ingenting som tyder på att Sverige är den mest prioriterade måltavlan inför valet i juni, säger den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm på pressträffen.

Säkerhetsarbetet sker både mellan berörda myndigheter och internationellt där Sverige löpande träffar EU:s institutioner och organ, fortsätter han.

– Sverige är ingen ö i världen. Därför är samarbetet med andra EU-länder alldeles centralt.

Utesluter inte andra aktörer

Med på pressträffen var även Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist och Magnus Hjorth, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.

Valmyndigheten har goda kontakter med andra myndigheter och med techbolagen, enligt Nyqvist. Dessutom förs scenariodiskussioner om alltifrån påverkanskampanjer till hur myndigheter ska agera vid fysiska attacker eller bombhot.

Enligt Magnus Hjorth är Ryssland det huvudsakliga hotet, men han utesluter samtidigt inte att andra aktörer också kommer vilja försöka påverka valet. {{toplink}}

Forrige artikel Svenska EU-politiker: Inte aktuellt att skicka asylsökande till Rwanda Svenska EU-politiker: Inte aktuellt att skicka asylsökande till Rwanda Næste artikel 10 frågor och svar om Altingets valkompass
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.