Regeringen: Säkerhetsläget kräver att generaldirektör flyttas från Katrineholm

Regeringen petade nyligen Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier, men väljer att genomföra hennes förslag om att flytta generaldirektörens placering från Katrineholm till Solna.

Med hänvisning till det säkerhetspolitiska läget väljer regeringen att flytta tillbaka Strålsäkerhetsmyndighetens säte och ledningsfunktion från Katrineholm till Solna. I praktiken berör det endast generaldirektören, enligt regeringens pressmeddelande.

I och med statusen som huvudkontor krävs vissa funktioner och viss verksamhet som ställer höga krav på säkerhetsskydd. Att göra de investeringarna vid kontoret i Katrineholm bedöms som kostsamt, enligt regeringen.

– Det allvarliga omvärldsläget ställer nya krav på en rad myndigheter – däribland Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheten behöver bättre fysiska förutsättningar att kunna bedriva säkerhetskänslig verksamhet på ett säkert sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i pressmeddelandet.

Kickade gd:ns idé

I praktiken är det ett förslag från den nyligen sparkade generaldirektören Nina Cromnier som regeringen väljer att genomföra. Hon skickade en hemställan med ett förslag som en flytt till regeringen i början på våren, ett förslag som inte föll i särskilt god jord hos Katrineholms kommunledning när det blev känt.

– Det oroar mig ganska mycket att det här är början på någonting, att man tänker avveckla verksamheten i Katrineholm, sade då Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Sörmland.

Söderberg pekar på att det ursprungliga löftet om 70 anställda vid kontoret i Katrineholm aldrig uppfylldes vid flytten av huvudkontoret till Katrineholm år 2017, utan att det endast är drygt 40 anställda i dag. Detta bidrar till att han känner en oro för att flytten av en generaldirektör, enligt Cromniers hemställan, endast är starten på en större flytt bort från Katrineholm.

Katrineholms kommun skickade i april en skrivelse till regeringen om att avslå Cromniers hemställan.

Byttes ut i maj

I mitten på maj meddelade regeringen att Nina Cromnier inte var rätt person att leda Strålsäkerhetsmyndigheten i ett skede när regeringen lägger om energipolitiken. Vikarierande generaldirektör sedan den 29 maj är Michael Knochenhauer. Regeringen har ännu inte utlyst tjänsten.

Forrige artikel Stoltenberg: Försvaret måste gå över till klimatvänliga drivmedel Stoltenberg: Försvaret måste gå över till klimatvänliga drivmedel Næste artikel Toppmötet i Vilnius: Hur långt går Nato för att säkra Ukrainas framtid? Toppmötet i Vilnius: Hur långt går Nato för att säkra Ukrainas framtid?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.