S: ”Förslaget vilar inte på en stabil ekonomisk grund”

Peter Hultqvist (S) kritiserar SD:s och regeringspartiernas ledamöter i Försvarsberedningen för att inte vilja förhandla om finansieringen av försvarssatsningarna. Hultqvists kritik avfärdas av SD:s ledamot Lars Wistedt. ”Det är inte vår uppgift”, säger han.

När Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M) kliver fram på fredagens pressträff är han noga med att betona att ledamöterna än en gång lyckats sluta upp gemensamt bakom ett förslag om försvarets framtid.

Socialdemokraternas Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister, inleder med ett antal punkter i det gemensamma förslaget som partiet anser extra angelägna. Därefter går han in på det som han anser är en betydande svaghet med den rapport som Försvarsberedningen nu lämnar över till regeringen.

– Det här förslaget vilar inte på en stabil ekonomisk grund. Det finns inte en stabil ekonomisk plan kring finansiering, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Det hade stått på en stabilare, hade uppfattats som mer hållbart, i den händelse att vi hade haft en överenskommelse om finansiering. Jag beklagar att vi inte har det. Man kan inte bara leva på utgifter, man måste ha inkomster också. Det tror jag varje person som har viss erfarenhet av kommunalpolitik har klart för sig. {{toplink}}

Enligt Peter Hultqvist har Socialdemokraterna vid upprepade tillfällen fört fram krav på att det, parallellt med Försvarsberedningen, ska ske en politisk förhandling om hur mångmiljardsatsningarna ska finansieras.

– Det har från SD och högermajoritetens sida i beredningen avvisats. Det här har inte bara varit uppe vid ett tillfälle utan det har varit uppe under ett och ett halvt års tid, säger Peter Hultqvist och betonar att beloppen är så stora att det finns en risk att vård, skola och omsorg drabbas.

För Socialdemokraterna är lösningen klar, finansieringen av försvarssatsningarna bör ske genom en särskild beredskapsskatt.

– Det vi föreslår är en beredskapsskatt. Den ska riktas då till de högsta inkomstskikten, säger han.

L: S försöker återlansera värnskatten

Men Hultqvists kritik avfärdas av SD och från regeringspartiernas håll. Anna Starbrink (L) säger till Altinget att det bara är ett spel från Socialdemokraternas sida.

– Den här frågan har handlat om att Socialdemokraterna har velat pressa fram en skattehöjning, beredskapsskatten, som bara är en relansering av den gamla värnskatten och som Liberalerna har varit med och avskaffat. Det fanns inte på kartan att vi skulle gå honom till mötes på den punkten, säger hon.

Att lägga fram förslag om finansieringen av försvarssatsningarna är inte en del av försvarsberedningens uppdrag, betonar Starbrink.

– Försvarsberedningen har aldrig haft i uppdrag att ta fram finansieringen. Det hade den inte heller när Hultqvist själv var försvarsminister. Det är klart man måste finansiera det här och det är regeringens ansvar att göra det, säger hon.

SD: Det ska inte vi göra

SD:s Lars Wistedt är inne på samma linje som Anna Starbrink. Han konstaterar att Socialdemokraterna knappast hade gått med på att förhandla kring finansieringen om partiet hade suttit i regering.

– Han har rätt i att det är mycket pengar, samtidigt är det regeringen i höstbudgeten som tar fram underlaget. Det ska inte vi göra. Då skulle vi styra hela statsbudgeten och det är inte Försvarsberedningens uppgift, säger Lars Wistedt.

– Det här är en rekommendation till regeringen för deras planläggning. Sen gör de en detaljproposition, med hjälp av Försvarsmakten, hur det här ska förverkligas, fortsätter han.

V: Skatt, nedskärningar eller lån

Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson säger att det visserligen går att vrida och vända på frågan om finansieringen är en uppgift för Försvarsberedningen, men säger att det hade gett rapporten en trovärdighet om det fanns några svar på detta i rapporten.

– Jag har förståelse för att de borgerliga ledamöterna i Försvarsberedningen inte kan göra det därför att vi inte är finanspolitiker, men jag tycker att det saknar lite i trovärdighet när vi säger att vi ska ha så här pass mycket pengar, men vi vet inte riktigt varifrån de ska komma, säger hon och fortsätter:

– Det kommer inte att komma pengar från himlen. Det är skatt, det är nedskärningar eller det är lån som gäller. Vi hade gärna sett att Försvarsberedningen hade landat lite i det här. Vi har skattefinansierat försvaret i Sverige tidigare, jag ser inte det som en omöjlighet.

Forrige artikel Macrons linjetal om kontinentens framtid: ”Vårt Europa kan dö” Macrons linjetal om kontinentens framtid: ”Vårt Europa kan dö” Næste artikel Försvarsberedningens ordförande: Behövs politisk enighet kring värnpliktiga i Nato Försvarsberedningens ordförande: Behövs politisk enighet kring värnpliktiga i Nato
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.