Säpo: Iran använder kriminella nätverk för dåd i Sverige

Säkerhetspolisen bekräftar under en pressträff på torsdagen att Iran använder svenska kriminella nätverk för dåd i Sverige. ”En allvarlig utveckling som förstås påverkar säkerhetsläget i Sverige”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad pekar ut Foxtrot- och Ruma-nätverken som kriminella gäng som samarbetar med Iran.

Nu bekräftar Säkerhetspolisen på en pressträff att Iran använder kriminella i Sverige som mellanhänder för dåd i Sverige.

– Det här kan vara mycket unga individer, till och med barn, som kan komma att utföra säkerhetshotande verksamheter, säger Daniel Stenling från Säkerhetspolisen.

Justitieminister Gunnar Strömmer konstaterar att man ser samband mellan organiserad brottslighet och extremistmiljöer och har följt utvecklingen. Enligt Säpo har konflikten mellan Iran och Israel spridit sig till Sverige i form av planering och försök till angrepp mot israeliska och judiska mål.

– Det är vår bedömning att Iran har både avsikt och förmåga att slå till mot Sverige, säger Stenling.

Hampus Nygårds, biträdande chef på Polisens nationella operativa avdelningen (Noa) säger att polisen genomfört åtgärder för att öka säkerheten, till exempel vid den israeliska ambassaden i Stockholm.

Forrige artikel KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” Næste artikel Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.