SD byter vice ordförande i försvarsutskottet

Sverigedemokraterna stuvar om i försvarsutskottet. Sven-Olof Sällström kliver tillbaka från uppdraget som vice ordförande av hälsoskäl och relativt nyblivna riksdagsledamoten Lars Wistedt tar över. ”Lars är fantastiskt bra. Kunskapsmässigt ligger han skyhögt över min egen förmåga”, säger Sällström.

Sven-Olof Sällström har varit riksdagsledamot ända sedan år 2010, det vill säga så länge som Sverigedemokraterna har varit ett riksdagsparti. Efter valet blev han vice ordförande i försvarsutskottet, en post han av hälsoskäl nu lämnar över till partikollegan Lars Wistedt.

Sällström klev redan i somras av uppdraget som ledamot i försvarsberedningen, från och med nu är han endast suppleant i försvarsutskottet. Men det betyder inte att han inte är delaktig i arbetet med Sverigedemokraternas försvarspolitik.

– Jag är arbetande ersättare i utskottet och jag deltar på våra förmöten så länge jag orkar, så jag är fortsatt med och formar vår försvarspolitik. Det kommer naturligtvis bero på hälsa och dagsform, men det är kroppen som är sjuk, inte huvudet, säger Sven-Olof Sällström till Altinget.

Sällström har idel lovord om sin efterträdare, den tidigare officeren Lars Wistedt som nu tar över som vice ordförande samt sedan i somras axlat rollen som SD:s ena ledamot i försvarsberedningen.

– Lars är fantastiskt bra. Kunskapsmässigt ligger han skyhögt över min egen förmåga. Han har stor erfarenhet, säger Sällström.

Tidigare officer

Lars Wistedt har många års erfarenhet från Försvarsmakten och som säkerhetsansvarig i näringslivet, dock endast ett år bakom sig som riksdagsledamot. Men han tror sig ha nytta av sin yrkesmässiga erfarenhet av ledarskap tillsammans med gott stöd från parti och förvaltning. Samarbetet med ordföranden Peter Hultqvist (S) beskriver han som gott.

– Vi har ett bra förhållande tycker jag, vi skiljer på sak och person. Jag har stor respekt för honom, hans erfarenhet som minister och internationella erfarenhet, säger Wistedt.

I försvarspolitiken hamnar försvarsutskottets arbete för närvarande bitvis i bakvattnet av försvarsberedningen, enligt Wistedt. I mitten på månaden lämnar försvarsberedningen sin rapport om det civila försvaret och i slutet av april är det dags för slutrapporten.

Forrige artikel Tidigare Must-chef blir sekreterare i Bildt-utredning Næste artikel Karolinska tecknar samarbetsavtal med ukrainska sjukhus
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.