Stoltenberg avgår – blir centralbankschef

Tiden som generalsekreterare för Nato är snart över. Efter åtta år avgår Jens Stoltenberg och blir i stället centralbankschef från och med december.

Vid en presskonferens på fredagen meddelade Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) att Jens Stoltenberg blir ny chef för centralbanken.

– Jag har varit mån om att hitta den bästa centralbankschefen för Norge, och jag är säker på att det är Jens Stoltenberg, säger finansministern i ett pressmeddelande.

– Kombinationen av ekonomisk bakgrund, förståelse för samhället och en ledningserfarenhet som få i Norge har, gör honom mycket lämplig som toppchef för Norges Bank, en institution som sköter viktiga sociala uppgifter för alla.

Ska leda centralbanken i sex år

Stoltenberg tillträder som centralbankchef i december och får förtroende i sex år framåt, enligt NRK.

Stoltenberg får därmed ännu ett toppuppdrag. Han tillträdde som generalsekreterare för Nato i oktober 2014. Innan dess var han Norges statsminister vid två tillfällen, mellan 2000–2001 och 2005–2013.

Forrige artikel Thomas Hammarberg (S) lämnar riksdagen Thomas Hammarberg (S) lämnar riksdagen Næste artikel Ministerråd i Peking ny generalkonsul på Åland
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.