MP och C går samman – vill säkra nytt betygssystem

Centerpartiet och Miljöpartiet vill se till att betygsutredningens förslag tas vidare genom att tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska arbeta med förslagen. 

Nyligen rapporterade Vi lärare att förslagen som kommer läggas fram i den pågående betygsutredningen är att skrota F-betyget och att införa en ny betygsskala.

I samband med det svängde Liberalerna i frågan om F-betyget, vilken innebär att det finns en riksdagsmajoritet att se över och eventuellt skrota betyget. Samtidigt vill övriga Tidöpartier i dagsläget behålla betyget F. 

Vill säkra nytt betygssystem

Centerpartiet och Miljöpartiet ser nu en risk att betygsutredningen inte kommer tas vidare om den tas emot av regeringen, utan vill i stället att en parlamentarisk kommitté ska arbeta vidare med utredningens resultat. 

– Vi ser att vi har gemensamma politiska utgångspunkter och skolan behöver ett brett politiskt ansvarstagande som håller över tid, säger Camilla Hansén (MP), utbildningspolitisk talesperson, på pressträffen.  

– Våra två partier ser ändå att det finns en majoritet på fem partier i riksdagen som borde kunna samlas kring det här initiativet. Riksdagen behöver ta ett brett och samlat i ansvar i en fråga som är viktig för skolan och för Sveriges elever. Genom en förankring i en parlamentarisk kommitté säkerställer vi ett nytt betygssystem.

{{toplink}}

Ni pratar om ett brett parlamentariskt samarbete, varför är inte Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet med i dag?

– Vi har drivit de här frågorna väldigt länge, både vi och Miljöpartiet. Så vi vet var vi står och har gjort det länge. Nu kommer vi ju bjuda in de andra partierna. Men vi ser att det finns öppningar från både V, S och L, säger Niels Paarup-Petersen (C) till Altinget, och tillägger att frågan kommer lyftas på utskottsmötet under tisdagen. 

– Och så hoppas vi att vi kan lägga ett utskottsinitiativ på torsdag. 

Vilka partiers stöd räknar ni med? 

– Vi erbjuder möjligheten och sen får varje parti ta ansvar för hur mycket de vill förverkliga det här, säger Camilla Hansén till Altinget. 

{{toplink}}

”Självklart för S”

Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, skriver på X att partiet stället sig bakom en parlamentarisk kommitté. 

Beslutskedja: Utredning: Likvärdiga betyg och meritvärden, Dir. 2023:95

22/6
2023
21/8
2023
19/1
2024
17/9
2024
23/9
2024
1/10
2024

Forrige artikel Trots remisskritiken – skolor ska tvingas lämna fler uppgifter till polisen Trots remisskritiken – skolor ska tvingas lämna fler uppgifter till polisen