Proposition om Idéburna aktörer i välfärden försenas

Det blir ingen proposition om idéburna aktörer i välfärden under maj månad, som regeringen hade utlovat. Nu uppger civilminister Lena Micko (S) för Altinget att den kommer ”så snart som möjligt under mandatperioden”. Vårdaktörerna är kritiska till utredningens förslag.

I fredags kunde Altinget berätta att propositionen blir försenad. Först uppgav civilministern, via sin pressekreterare, att regeringen i nuläget inte kan ge något besked om tidsplanen. Under lördagen återkom civilminister Lena Micko på Twitter och skrev:

”Min politiska vilja och fasta ambition är att gå vidare med utredningens förslag så snart som möjligt under mandatperioden. Men synpunkter från tunga remissinstanser går inte att bara vifta bort, det behövs lite mer analys och bearbetning.”

EU-rätten knäckfråga

Det handlar framför allt om förslag som riskerar att krocka med EU-rätten. Bland annat hade Konkurrensverket och Kommerskollegium sådana synpunkter i sina remissvar.

Regeringens utredare Samuel Engblom har i ett PM, som Altinget har läst, skrivit att remissinstansernas kritik är för oprecis och därför är svår att bemöta mer än vad som görs i utredningen.

Vårdföretagarna: Klargör det rättsliga utrymmet

Den tidigare remissrundan hade dock flera tydliga synpunkter på utredningen, enligt vad Altinget kan se. Utredningen föreslår bland annat att det införs en möjlighet att reservera deltagande i vissa upphandlingar (LOU) för idéburna aktörer.

Vårdföretagarna påpekar i sitt remissvar att även den tidigare Välfärdsutredningen argumenterade mot ”att detta inte är förenligt med EU-rätten. … Vårdföretagarna menar att det är av största vikt att det rättsliga utrymmet klargörs innan lag stiftas.”

Svenska vård: ”Snedvridning av konkurrens”

Enligt den ideella och politiskt obundna branschorganisationen Svenska vård finns det en risk med ”...en rättslig definition i lag samt ett registreringsförfarande för att särskilja idéburna aktörer från andra aktörer.” Svenska vård påpekar att ”detta skulle medföra en snedvridning av den konkurrens som istället bör bygga på kvalitetskriterier.”

”Jättetråkigt och jättedåligt”

I fredags var Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton kritisk, och hon ser inte att det nya beskedet förändrar så mycket i sak.

– Jag sa det då och jag säger det igen: det är jättetråkigt och jättedåligt, säger hon till Altinget.

– Om de har stött på hinder när det gäller det EU-rättsliga, så kan de bryta ut frågan om en definition av ”idéburna aktörer” och gå vidare med den först.

Shekarabi: ” Rättsligt ramverk som respekterar”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) var den som initierade den utredning som blev betänkandet ”Idéburen välfärd”, SOU 2019:56. På ett Nysta-seminarium under måndagen instämde han med vårdaktörernas kritik om att det behövs ett rättsligt ramverk som respekterar den idéburna logiken.

,

Forrige artikel Hallå där Anders Tengholm – som fått 2 miljoner till nytt forskningsprojekt om diabetes Hallå där Anders Tengholm – som fått 2 miljoner till nytt forskningsprojekt om diabetes Næste artikel 15 extra miljoner till civilsamhällets suicidprevention 15 extra miljoner till civilsamhällets suicidprevention
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.