15 extra miljoner till civilsamhällets suicidprevention

Med anledning av coronapandemin får Folkhälsomyndigheten extra pengar att fördela till civilsamhället för att stärka arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention. Därtill ska en nationell stödlinje med professionellt och anonymt samtalsstöd startas.

Folkhälsomyndigheten ska fortsätta att utveckla sitt övergripande arbete med suicidprevention och försöka att minska den psykiska ohälsan under coronapandemin.

Chatt och telefon

Dels har myndigheten fått 1,5 miljoner kronor för att upprätta en nationell stödlinje. Stödlinjen ska rikta sig till personer med psykisk ohälsa eller suicidalitet samt till anhöriga och närstående. Via en chatt eller telefon ska stödlinjen erbjuda anonymt och professionellt samtalsstöd.

Under förra året kunde Sveriges 71 ideella stödlinjer endast svara på en tredjedel av de 730 000 samtal från personer som behövde hjälp, rapporterar SR. Trots det stora behovet och det höga trycket på befintliga stödlinjer planeras den nationella stödlinjen att öppnas först till sommaren 2022.

Projektbidrag till civilsamhället

Därtill har Folkhälsomyndigheten fått ytterligare 15 miljoner kronor att fördela till civilsamhällets organisationer med anledning av den ökade utsattheten som uppstått under coronapandemin. Pengarna ska gå till att stärka och utveckla civilsamhällets arbete med suicidprevention och psykisk hälsa. Under 2021 fördelas totalt 80 miljoner för ändamålet.

Folkhälsomyndigheten ska redovisa uppdraget till socialdepartementet senast den 31 januari 2022.

Forrige artikel Proposition om Idéburna aktörer i välfärden försenas Proposition om Idéburna aktörer i välfärden försenas Næste artikel Hallå där igen Madeleine Liljegren – omvald ordförande för Sylf Hallå där igen Madeleine Liljegren – omvald ordförande för Sylf
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.