Fritidskortet: Försäkringskassan ska föra register över godkända föreningar

Regeringen ger nu Försäkringskassan uppdraget att inrätta ett register över de föreningar som godkänns som utförare av fritidsaktiviteter i samband med att fritidskortet införs. ”Föreningarna själva kommer inte att behöva betala något för att vara med”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Fritidskortet är den reform som regeringen vill ska förbättra möjligheten för barn och unga i åldrarna 8–16 år att delta i föreningslivet. Det kan gälla fritidsaktiviteter inom idrottsrörelsen, friluftsorganisationer, kulturföreningar och andra aktiviteter inom civilsamhället.

De föreningar som ungdomarna kan vända sig till ska godkännas av Försäkringskassan och finnas med i ett register hos myndigheten. Regeringsbeslutet under torsdagen gäller att Försäkringskassan ska upprätta och förbereda förvaltningen av registret.

Samma register för alla

– Alla föreningar som vill vara med kan vända sig hit, för oavsett vilken typ av verksamhet man bedriver så gäller samma register. Och när det gäller kontrollen så har Försäkringskassan lång erfarenhet av att motverka fusk och felaktiga utbetalningar, säger Jakob Forssmed till Altinget.

Ska registret vara självfinansierande, eller skjuter ni till några pengar? Kammarkollegiets avgift till registret för idéburna aktörer i välfärden blev ju för dyrt, när det skulle vara självfinansierat?

– Vi avsätter initialt 12 miljoner kronor till detta under 2024. Föreningarna själva kommer inte att behöva betala något för att vara med.

Vad finns det för avgränsningar?

– Det finns ett uppdrag att ta fram kriterier. Vi har sagt att det inte ska vara nystartade föreningar, och att det ska vara sådana föreningar som redan är godkända för offentligt stöd. Det ska vara en långsiktig och hållbar verksamhet, så att ingen startar föreningar enbart för att komma åt de här pengarna.  

Flera myndigheter

Flera myndigheter berörs i förberedelserna för fritidskortet: E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Statens kulturråd.

Det är e-hälsomyndigheten som ta fram den digitala tjänsten för fritidskortet, såväl för kontrollfunktioner som för utbetalningar. Det register som Försäkringskassan nu ska ta fram beskrivs som en förutsättning för den digitala tjänsten. 

Försäkringskassan ska delredovisa uppdraget den 11 mars i år och slutredovisa det till Socialdepartementet senast den 1 oktober 2025.

{{toplink}}

Forrige artikel Endast tre av tio kvinnor anser sig friska nog för mönstring Endast tre av tio kvinnor anser sig friska nog för mönstring Næste artikel KU-kritiken: Ministrarna dröjer med svar KU-kritiken: Ministrarna dröjer med svar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.