Lådor med skelettdelar hittades i sjukhusförråd

När flera förråd på Nyköpings lasarett städades ur hittades flera lådor med skelettdelar och kranier. Nu har Region Sörmland gjort en polisanmälan.

Upptäckten gjordes när förråd som stått oanvända länge städades ut för att kunna användas  igen. Enligt Region Sörmland är kvarlevorna är troligtvis mycket gamla.

– Vi har gjort vad vi kunnat för att så långt möjligt avgöra vad detta handlar om och kan nu konstatera att vi inte kommer mycket längre. Med allra största sannolikhet är detta material som använts i forskningssyfte och vid brottsutredningar. Då det arbetet avslutats har materialet av oklar anledning inte skickats tillbaks eller till destruktion, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

Gamla brottsutredningar

Enligt regionen tyder mycket på att skelettdelarna legat i lådorna i åratal. En del av kvarlevorna var inlindat i tidningspapper från 1900-talets början och på vissa lådor fanns uppgifter från 1970-talet.

Det är fortfarande oklart varför materialet funnits i sjukhusets lokaler. I förråden har också anteckningar med kontaktuppgifter till Serafimersjukhuset i Stockholm hittats, ett sjukhus som lades ned på 1980-talet. Det finns också material och anteckningar med kopplingar till över 50 år gamla brottsutredningar.

Den patologiska verksamheten på Nyköpings lasarett upphörde början av 2000-talet. Det har tidigare funnits medarbetare på sjukhuset som även gjort forskningsarbeten åt muséer och under många år hjälpt till vid rättsmedicinska utredningar.

Fynden är polisanmält och efter en eventuell polisutredning kommer det att beslutas hur kvarlevorna ska hanteras.

Forrige artikel Nej till ny remiss – då kan könstillhörighetslagen klubbas Nej till ny remiss – då kan könstillhörighetslagen klubbas Næste artikel Hon ska uppdatera cancerstrategin: ”Vill besöka alla regioner” Hon ska uppdatera cancerstrategin: ”Vill besöka alla regioner”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.