Oppositionen pressar regeringen om riktade statsbidrag

VÄLFÄRD. Små och många specialdestinerade statsbidrag till landsting och kommuner leder till detaljreglering och ineffektivitet, menar oppositionen.

– Fortsätter vi så här har vi avskaffat det kommunala självstyret via specialdestinerade statsbidrag, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson till Altinget.

Bakgrunden är de allt fler specialdestinerade statsbidragen som ökat med den rödgröna regeringen och som kommer att fortsätta att öka rejält de kommande åren enligt regeringens egen budget.

– Man duttar ut satsningar på några enstaka tiotals eller hundratals miljoner kronor som ska delas över alla kommuner och landsting. Det är dubbelt dåligt, säger han.

När alla kommuner ska dela på pengarna blir det ytterst små belopp för kommunerna för varje bidragstyp, resonerar Källström.  

– De gör liten skillnad i praktiken. Det bidrar till ineffektivt. På statens sida har du tjänstemän som sitter och administrerar detta. Du har kommunala tjänstemän som söker bidragen, säger Emil Källström.

 

Anette Åkesson (M) är inne på samma linje. I en interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S) skriver hon att de riktade bidragen innebär en ökad detaljstyrning. ”Antalet riktade statsbidrag är nu uppe i 80 stycken. Därutöver ska det ansökas om de riktade bidragen, vilket kräver resurser. Därför har inte alltid mindre kommuner möjlighet att söka. En skånsk kommun räknade till och med ut att om man tog hänsyn till arbetet som krävs för att söka om riktade bidrag går kommunen 17 miljoner kronor back. Så även för större kommuner kan riktade statsbidrag vara en ren förlustaffär.”

Åkesson undrar om finansministern inte litar på att kommunerna själva vet bäst hur pengarna ska användas. Hon exemplifierar med statsbidraget för att minska klasstorlekarna i skolan. Stora klasser "kanske kan vara ett bekymmer i större städer men i många av de mindre kommunerna är problemet det rakt motsatta, där är klasserna redan för små”, skriver hon.

Finansministern ska enligt plan besvara interpellationen den 18 december.

 

Forrige artikel Spretiga krav på redovisning i välfärden Næste artikel SKL vill få bättre stöd från regeringen SKL vill få bättre stöd från regeringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.