Rektor blir ordförande för Nobelstiftelsen

Professor Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet, har utsetts till ny ordförande för Nobelstiftelsen.

”Nobelpriset har en unik ställning i världen och jag ser fram emot att bidra till det viktiga arbete som görs för att främja vetenskap, litteratur och fred i samhället”, säger Astrid Söderbergh Widding i ett pressmeddelande.

Hon efterträder Carl-Henrik Heldin som förra året fyllde 70 år. Av hävd brukar då Nobelstiftelsens styrelseordförande avgå. Heldin satt på posten i sammanlagt tio år.

Stiftelsens vd Vidar Helgesen säger i samma pressmeddelande:

”Det är glädjande att Astrid Söderbergh Widding har tackat ja till att bli vår nya ordförande. Hon har gedigen erfarenhet av att leda institutioner inom vetenskap, kultur och samhälle.”

I styrelsen ingår också följande personer:

  • Berit Reiss-Andersen, advokat, ordförande i Norska Nobelkommittén, vice ordförande
  • Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen
  • Hans Ellegren, professor, Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare
  • Mats Malm, professor, Svenska Akademiens ständige sekreterare  
  • Sven Nyman, ekon dr h.c., civ.ek.
  • Thomas Perlmann, professor, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska ínstitutet och i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin

Suppleanter:

  • Peter Brzezinski, professor vid Stockholms universitet, sekreterare i Nobelkommittén för kemi
  • Ulf Danielsson, professor, sekreterare i Nobelkommittén för fysik
Forrige artikel Hälso- och sjukvårdsdirektör lämnar med omedelbar verkan Hälso- och sjukvårdsdirektör lämnar med omedelbar verkan Næste artikel Skånes bästa vårdcentraler har korats
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.