Sex miljarder till regionerna i kommande budget

Regeringen förstärker det riktade sektorsbidraget till regionerna med ytterligare sex miljarder kronor i den kommande vårändringsbudgeten. Pengarna ska användas i år för att undvika uppsägningar av vårdpersonal.

I höstbudgeten fick regionerna ett riktat sektorsbidrag på tre miljarder kronor som skulle gå  till hälso- och sjukvården. Sedan dess har flera regioner varslat om uppsägning av hundratals medarbetare. 

Vid en pressträff på måndagsförmiddagen meddelande Tidöpartierna att sektorsbidraget utökas med ytterligare sex miljarder kronor i vårändringspropositionen och att pengarna ska fördelas enligt samma fördelningsnyckel som tidigare.{{toplink}}

Samtidigt inrättas en effektivitetsdelegation för att följa var pengarna tar vägen och flera regeringsuppdrag tidigareläggs.

– Staten kommer att ta sitt ansvar. Det här är vår bedömning att det är det här som behövs från statens sida, men det är 21 regioner som bär ansvar för sina beslut, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Sveriges Kommuner och Regioner har tidigare beräknat att underskottet för sjukvården är 21 miljarder i år, men Tidöpartierna menar att tillskottet ska räcka. 

– Finansdepartementets analys är att sex miljarder kronor behövs för att undvika neddragningar på grund av inflationen, säger Ulf Kristersson på pressträffen.

Regeringen tillsätter också en regiongranskningsfunktion. 

– Det är för att vi ska veta. Det finns en överhängande risk för att lågkonjunkturen ska fortsätta, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L) på pressträffen.

Forrige artikel Nu kommer sektorsbidraget – så fördelas pengarna Nu kommer sektorsbidraget – så fördelas pengarna Næste artikel SKR: ”Tillfälliga pengar räcker inte” SKR: ”Tillfälliga pengar räcker inte”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.