Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik

Fyra av tio näringslivstoppar ger regeringen underkänt i de viktigaste sakfrågorna. Det visar en ny mätning från Dagens Industri/Ipsos.

Mer än tre fjärdedelar av de näringslivstoppar som deltagit i undersökningen som Dagens Industri genomfört tillsammans med Ipsos sympatiserar med något av Tidöpartierna, skriver tidningen.

I mätningen får regeringen dock underbetyg inom flera områden. 59 procent ger regeringen underkänt i arbetet med att bekämpa kriminaliteten. 

– Det är ett av de viktigaste områdena i Tidöavtalet och det område där regeringens prestation som helhet kommer att utvärderas i september 2026, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DI. 

Regeringens hantering av bostadsbristen får underkänt av hälften av de som deltagit i undersökning. Inte heller arbetet för att säkra elförsöjningen eller möta klimatförändringarna gläder näringslivet där drygt fyra av tio ger regeringen underkänt. 

”Bra att det träder i kraft”

Mest uppskattat verkar regeringens arbetsmarknadspolitik vara. 7 av 10 näringslivstoppar ger godkänt, väl godkänt eller mycket väl godkänt.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten lyfter omställningsstudiestödets förverkligande och att regeringen går vidare med etableringsjobben som goda exempel.

– Det har tagit alldeles för lång tid, men det är bra att det träder i kraft, säger han till DI. 

I genomsnitt ger dock endast 14 procent av näringslivstopparna regeringen väl eller mycket väl godkänt i de olika sakpolitiska områdena.

Forrige artikel Kommunalråd vill driva på för föräldraledighet – SKR-styrelsen säger nej Kommunalråd vill driva på för föräldraledighet – SKR-styrelsen säger nej Næste artikel Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.