Det vill C-parlamentarikerna lägga krut på sista året

I Centerpartiets slutspurt under det sista året i EU-parlamentet står människors rättigheter och klimat i fokus. Men även djurens välfärd finns med på prioriteringslistan.

När Centerpartiets två EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner listar vilka frågor de kommer lägga sin energi på under deras sista år under den här mandatperioden kan det i grova drag delas in två områden: människors rättigheter och klimat.

Abir Al-Sahlani står för den första delen.Dels vill hon ro i hamn de EU-regler för arbetskraftsinvandring som hon har förhandlat för sin partigrupp, det liberala Renew Europe. Förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet om slutliga regler förväntas dra igång efter sommaren.

– Det råder kompetensbrist i hela Europa och vi måste göra det enklare för våra företag att hitta rätt kompetens, säger hon.

Mycket av hennes fokus under det återstående året kommer dock att gå till två färska uppdrag. Dels ska hon för sin partigrupps räkning förhandla fram parlamentets position när EU ska stärka sina verktyg för bekämpning av människohandel – ett ärende med många svenskar inblandade

– Det behövs bättre regler för att både hindra trafficking och kunna döma de brottsligor som ligger bakom människohandeln. Väldigt ofta handlar det om gränsöverskridande kriminella nätverk så det är verkligen på EU-nivå som vi måste bekämpa dessa vidrigheter, säger centerpartisten som valdes in i parlamentet 2019.

Regnbågsfamiljers rättigheter

Nyligen har Abir Al-Sahlani även fått uppdraget att förhandla en annan hjärtefråga: bättre rättigheter för regnbågsfamiljer i EU. I dag förlorar ett barn med två mammor eller två pappor den ena av sina föräldrar om familjen flyttar från Sverige till exempelvis Bulgarien, eller Cypern eftersom föräldraskap i samkönade par inte erkänns i alla medlemsländer.

– Det är galenskap att dagens EU-regler inte säkrar barnens trygghet på ett bättre sätt, när en familj flyttar inom EU – men det kommer vi nu att ändra på, säger Abir Al-Sahlani som även i det här fallet kommer att förhandla för sin partigrupps räkning.

Utsläppsbekämpning och protein

För den andra hälften av Centerpartiets duo i parlamentet, Emma Wiesner, kommer klimatet och de gröna näringarnas villkor att stå i fokus det sista året. EU-regler för koldixidinfångning, där Wiesner är en av parlamentets förhandlare, är en prioritet.

– Jag kommer driva på för att reglerna ger nya möjligheter för svensk skogs- och jordbruksnäring, men också för svenska pionjärer inom koldioxidlagring. Dessutom hoppas jag kunna påbörja steget mot en verklig europeisk marknad för negativa utsläpp i EU, säger Emma Wiesner som även i det här ärendet förhandlar för sin partigrupps räkning.

Dessutom håller Emma Weisner just nu i pennan när parlamentet ska ta fram en rapport om det som ska bli EU:s proteinstrategi, där hon anser att man bland annat behöver satsa på att utvinna protein från andra källor, som insekter, för att bli mer självförsörjande och minska påverkan på miljön och klimat.

Bättre djurskydd

Ett av Centerpartiets vallöften i EU-valet 2019 handlade om bättre djurskydd. Emma Wiesner har – sedan hon kom in i parlamentet februari 2021 efter att Fredrick Federley valt att lämna sin plats – bland annat drivit frågan i specialutskottet för djurtransporter. Nu ser hon fram emot att kunna ”sätta en Centerpartistisk prägel” på EU-kommissionens utlovade förslag om att stärka djurskyddsregler som kommer i höst.

– Vi måste se till att alla EU-länder gör sitt för att bekämpa den ökade antibiotikaresistensen. Det krävs hårdare straff för de som inte följer regler för djurvälfärd och konsumenter i hela EU ska kunna vara trygga med att veta att de inte bidrar till att djur far illa, säger Emma Wiesner.

Fotnot: Informationen bygger på skriftliga svar från ledamöterna om deras prioriteringar under det sista året av deras pågående mandat.

Forrige artikel Steg mot ökat skydd för gig-jobbare – ”inte tillräckligt” enligt kritiker Steg mot ökat skydd för gig-jobbare – ”inte tillräckligt” enligt kritiker Næste artikel LO sympativarslar i golfkonflikt LO sympativarslar i golfkonflikt
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.