Sista året med parlamentarikerna: Det här vill S-ledamöterna

Grön omställning, jämlikhet, arbetsmiljö och migration – det är de frågor som de svenska socialdemokraterna framför allt kommer att driva innan deras mandat i EU-parlamentet löper ut om ett år.

– Det är avgörande att vi får alla delar på plats för att genomföra EU:s gröna omställning, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) när Altinget ber S-ledamöterna att lista sina prioriterade frågor sista åren innan parlamentets mandatperiod går ut.

För Erik Bergkvist del kommer fokus det sista året fortsatt att vara fordons- och energisektorns övergång till hållbara alternativ – ett område där han haft flera förhandlingsroller – men också frågan om hur tillgången ska säkras vad gäller de material och råvaror som behövs för att klara av omställningen som föreslås i EU-lagstiftningen om kritiska råvaror.

– Jag hoppas att jag vid mandatperiodens slut har bidragit till ett grönare Europa och att vi säkrat flygets framtid genom att på allvar sätta igång flygsektorns övergång till hållbara bränslen, och att vi också kunnat lyfta det regionala elflyget som ett lovande transportalternativ, säger han.

Ökad jämlikhet

Parlaments- och partikollegorna Heléne Fritzon, Carina Ohlsson och Evin Incir lyfter alla fram jämlikhet och kvinnors rättigheter som prioriterade frågor.– För mig är det tydligt – grön omställning och jämställdhet måste gå hand i hand, säger Heléne Fritzon (S) som vill att de nya gröna jobben ska få fler kvinnor i arbete.

Även Carina Ohlsson – som kom in i EU-parlamentet så sent som hösten 2022 efter att Jytte Guteland lämnade sin plats för riksdagen – vill jobba vidare för ett ”Europa där kvinnor och flickor får lika tillgång till arbetsmarknaden och ett liv fritt från våld och trakasserier”.

Evin Incir kommer under året driva på för att kvinnor och flickors rättigheter säkerställs både i EU och globalt, bland annat som parlamentets huvudförhandlare för en ny lagstiftning om våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Just nu ser vi hur högerextrema krafter växer sig allt starkare i hela Europa. Jag kommer fortsätta jobba outtröttligt för att motverka deras försök till att försämra vår demokrati och att ge sig på kvinnors och flickors rättigheter, säger Evin Incir.

Stärka arbetstagares rättigheter

Partiets femte EU-parlamentariker, Ilan De Basso – som kom in i parlamentet i december 2021 efter att Johan Danielsson lämnade sin plats för att bli bostadsminister – vill under året framför allt lägga fokus på viktiga lagstiftningarna om arbetsmiljö.

– Europa ska skapa förutsättningar för starka fackförbund att agera självständigt som en jämlik part mot företag i förhandlingar om villkoren på arbetsmarknaden. Därför kommer jag prioritera de initiativ och lagstiftningar som syftar till att stärka arbetstagares rättigheter och den sociala dialogen, säger han.

Bland annat hoppas Ilan De Basso att parlamentet ska kunna färdigställa direktivet om att förbjuda produkter som tillverkats genom tvångsarbete, ett lagstiftningsärende som han är huvudförhandlare för i biståndsutskottet.

{{toplink}}

Migration

Carina Ohlsson lyfter även fram migration som en prioriterad fråga under det sista parlamentsåret, och menar att det bara är med en gemensam migrations- och asylpolitik som det kan bli ordentlig ordning och reda i migrationshanteringen, både i Sverige och i EU.

– Innan den här mandatperioden är över behöver migrationspakten vara på plats, slår hon fast.

Forrige artikel Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden Næste artikel L-parlamentarikern inför sista året: Det är den överlägset viktigaste frågan L-parlamentarikern inför sista året: Det är den överlägset viktigaste frågan
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.