Det är MP-ledamöternas stora prioritet det sista året

Ett Europa på räls, grönare jordbruk och hållbar textilindustri – när Miljöpartiets trio i EU-parlamentet listar sina prioriterade frågor under sista året stavas den gemensamma nämnaren miljö och klimat. Att göra diskriminering olagligt i EU hamnar också i topp.

– Jag kommer att fortsätta arbetet för en klimatomställning som är rättvis, omedelbar och i linje med vetenskapen, säger Pär Holmgren när Altinget ber Miljöpartiets tre Europaparlamentariker att lista sina prioriterade frågor innan mandatperiodens slut.

Bland annat kommer Pär Holmgren att som en av de huvudansvariga förhandla parlamentets resolution inför klimatmötet COP28, som går av stapeln i höst. Han kommer också, å sin partigrupps vägnar i rådgivande jordbruksutskottet, att förhandla om EU:s nya lagstiftning kring certifiering av kolsänkor.– Det är otroligt viktigt att vi nu både kraftigt sänker utsläppen inom EU och binder mer koldioxid, framförallt i naturliga kolsänkor som skog, hav och våtmarker, säger han.

Pär Holmgren kommer även att ha den stundande omförhandlingen av EU:s jordbrukspolitik i fokus.

– I dag går den största delen direkt till det ohållbara och tungt industriella jordbruket som i nuläget dominerar i Europa –  80 procent av jordbruksstödet går till 20 procent av jordbrukarna, säger han.

Ambitionen är att reformera EU:s jordbrukspolitik i grunden, och under det kommande året ska Pär Holmgren försöka väcka debatt kring hur jordbrukspolitiken borde se ut.

– Ekologiskt, småskaligt och lokalt lant- och jordbruk måste gynnas i större utsträckning än i dag och jordbrukspolitiken anpassas för att ligga i linje med klimatpolitiken, säger Pär Holmgren som valdes in i EU-parlamentet i valet 2019.

Ett Europa på räls

För partikollegan Jacop Dalundes del är det fullt fokus på omställningen till ett Europa som går på räls som gäller det sista året. Trepartsförhandlingarna om EU:s stora infrastrukturlagstiftning, där Dalunde är den gröna partigruppens förhandlare, har precis dragit igång.

– Jag driver på för att både passagerare och gods i så hög utsträckning som möjligt ska flyttas över från fossiltunga transporter med bil och flyg, till det hållbaraste alternativet som ju är tåget, säger han.

I höst kommer Jacop Dalunde också vara de grönas förhandlare i frågan om ny lagstiftning som ska göra det enklare att köpa biljetter från olika bolag på en och samma plattform.

– Detta har potential att revolutionera tågresandet i Europa, eftersom det både blir smidigare att boka och tryggare att resa, när hela bokningen hänger ihop och förseningar kan kompenseras, även vid byten, säger Jacop Dalunde, som den här mandatperioden kom in i parlamentet i februari 2020 med det så kallade Brexitmandatet, det vill säga det extra mandat som tillföll Sverige när Storbritannien lämnade EU.

Han hade då redan varit Europaparlamentariker mellan 2016 och 2019.

Mer hållbar textilindustri

Även för Alice Bah Kuhnke, som valdes in i parlamentet 2019, är det kommande årets prioritet solklar:

– Tveklöst att vi driver igenom de förändringar som måste ske inom klimat- och miljöpolitiken med fokus på att de som står för de stora utsläppen (de rika) också ska betala för det!

Bland annat kommer hon arbeta för omställningen av mode- och textilindustrin, genom att få textilstrategin på plats – som både hon och Pär Holmgren har varit med och förhandlat fram – samt ”säkerställa att det finns tydlig och ambitiös lagstiftning som tvingar sektorn att bli mer hållbar, både vad gäller mänskliga rättigheter, och miljö och klimat.”

Stopp för diskriminering

Att fortsätta kämpa för att stärka och försvara kvinnors, HBTQI-personers och minoriteters rättigheter är en annan av Alice Bah Kuhnkes prioriteter. Det gör hon bland annat som sin partigrupps förhandlare av uppdateringen av anti-traffickinglagstiftningen där hon vill arbeta för en skärpning som stärker offrens rättigheter och det förebyggande arbetet.

Alice Bah Kuhnke lyfter också fram en specifik fråga som hon vill åstadkomma det här året: att EU tar beslut om att diskriminering ska vara olagligt i hela EU – en fråga om hon driver som parlamentets huvudförhandlare för anti-diskrimineringsdirektivet.

– Det är lika sorgligt som sjukt att det inte är så. Jag vet att det är snudd på omöjligt att förverkliga, men jag ska åtminstone göra allt jag kan och lite till, säger hon.

Fotnot: Informationen bygger på skriftliga svar från ledamöterna om deras prioriteringar under det sista året av deras pågående mandat.

Forrige artikel Fackföreningar för tusentals EU-arbetstagare: För lite görs mot mobbning Fackföreningar för tusentals EU-arbetstagare: För lite görs mot mobbning Næste artikel Minimilöner: Kollektivavtalens täckning avgör om politiken måste lägga sig i Minimilöner: Kollektivavtalens täckning avgör om politiken måste lägga sig i
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.