L-parlamentarikern inför sista året: Det är den överlägset viktigaste frågan

Handel, luftkvalitet och kritiska råvaror – det är frågor som Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro vill lägga sin energi på under mandatperiodens sista år. Men en fråga är enligt henne viktigare än alla andra det kommande året.

På den liberala EU-parlamentarikern Karin Karlsbros att-göra-lista finns en lång rad saker att klara av innan hennes mandat löper ut om ett år.För det första vill hon lägga sitt krut på att revideringen av luftkvalitetsdirektivet ska bli färdig – en förhandling som Karin Karlsbro under våren fick kliva in i som skuggrapportör efter ett avhopp i sin partigrupp, Renew Europe, som samlar liberala partier inom EU och där även Centerpartiet ingår. Ambitionen med reformen är att få EU att leva upp till nya luftkvalitetsnormer – och ytterst att minska antalet förtida dödsfall till följd av bristande luftkvalitet.

Karin Karlsbro jobbar även för att färdigställa EU:s strategi för kritiska råvaror, även där som ansvarig förhandlare för sin partigrupp i det rådgivande miljöutskottet.

– Sen är jag som ledamot väldigt angelägen att vi verkligen ska bli helt klara med allt som rör det stora klimat- och miljöpaketet Fit for 55, säger hon. {{toplink}}

Fler handelsavtal

Handel är en annan av Karin Karlsbros hjärtefrågor. Det är ett område där det de senaste åren gått trögt för EU, med svårigheter att komma framåt med nya handelsavtal, men där det nu ser ut att börja röra på sig på sina håll.– Jag jobbar för att vi ska kunna rösta ja till handelsavtalet med Nya Zeeland och förhoppningsvis också ro i hamn ett handelsavtal med Australien, båda har jag ansvar för [som skuggrapportör för sin partigrupp, reds.anm.] i parlamentet, säger Liberalernas enda ledamot i EU-parlamentet.

Samtidigt är det en helt annan fråga som just nu står över allt annat enligt Karin Karlsbro.

– Självklart är den överlägset viktigaste frågan just nu att ge Ukraina allt stöd de behöver och att vi verkligen påskyndar landets integration i EU. Det måste finnas en mer konkret plan innan mandatperioden är slut, säger hon.

Fotnot: Informationen bygger på skriftliga svar från Karin Karlsbro om hennes prioriteringar under det sista året av hennes pågående mandat.

Forrige artikel Färre kan tänka sig återvända till läraryrket Färre kan tänka sig återvända till läraryrket Næste artikel Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.