Fridolin KU-anmäls om tioårig grundskola

KONTROLLMAKTEN. Moderaternas skolpolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall, KU-anmäler utbildningsminister Gustav Fridolin för att regeringen inte går på riksdagens linje om tioårig grundskola.

Bakgrunden är att riksdagen den 20 maj i år fattade beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att införa en tioårig grundskola. Beslutet går ut på att förskoleklassen ska bli den nya årskurs 1. Lågstadiet får därmed fyra årskurser. Alliansen fick stöd för detta av Sverigedemokraterna och hade därmed majoritet i riksdagen.

Camilla Waltersson Grönvall påpekar att riksdagen beslutade att regeringen skulle återkomma med ett förslag om hur detta skulle genomföras senast i augusti 2015, men att regeringen inte har gjort detta.

Därför anmäler Camilla Waltersson Grönvall utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till konstitutionsutskottet, KU.

Regeringen driver en annan linje

Regeringen har en annan linje i denna fråga. Den vill göra förskoleklassen obligatorisk och att den ska ingå i grundskolan. Men förskoleklassens innehåll och upplägg ska förbli som i dag.

Camilla Waltersson Grönvall skriver i sin anmälan att detta inte är samma sak. Hon skriver också att Moderaterna och Alliansen dessutom vid flera tillfällen under våren har bett regeringen att ändra direktiven i Grundskoleutredningen, som tidigare hade i uppdrag att se över hur förskoleklassen skulle kunna bli nya årskurs ett.

"Mycket anmärkningsvärt"

Camilla Waltersson Grönvall menar att regeringen ska tillgodose riksdagens tillkännagivanden, och att även KU och Grundlagsutredningen har kommit fram till detta. ”Det är därför mycket anmärkningsvärt att regeringen inte tillgodosett det klara och entydiga tillkännagivandet om tioårig grundskola inom den tidsgräns som finns angiven i riksdagens beslut. Inte heller har regeringen återkommit till riksdagen med information om sin syn på ärendet eller information om beredningsläget” skriver Waltersson Grönvall i sin anmälan.

Grundskoleutredningen ska vara klar med sitt förslag om hur förskoleklassen kan göras obligatorisk om en knapp måndag, den 30 september.

Forrige artikel Regler om nya styrelser kan dröja Regler om nya styrelser kan dröja Næste artikel 700 kronor per elev för renoveringar
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.