Makt och kön slopas som ämne

Det nya ämnet ”Makt, normer och kön” som skulle införas nästa år skrotas i sin nuvarande form. ”Beslutet om att inrätta ämnet fattades innan jag tillträdde”, säger Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström som beslutat att skrota ämnet.

Ämnet ”Makt, normer och kön” var tänkt att erbjudas till gymnasieelever från och med höstterminen 2025 men har under sommaren blivit föremål för debatt där vetenskapligheten bakom ämnet ifrågasatts samt vilken funktion ämnet fyller. 

Enligt Skolverket skulle ämnet syfta till att ”eleverna utvecklar kunskaper om maktordningar och normer om kön och sexualitet samt om hur dessa kan påverka människors livsval och handlingsutrymme.”

– Jag är relativt ny som generaldirektör, beslutet om att inrätta ämnet fattades innan jag tillträdde. Jag blev medveten om invändningarna mot ämnet under sommaren och sedan dess har jag haft samtal med mina medarbetare för att få grepp både om ämnets upplägg och vilket behov det fyller, säger Joakim Malmström i ett pressmeddelande

Omtag väntar

Skolverket ska nu se över ämnet och säkerställa att ämnet fångar vetenskapliga perspektiv och bredden i samhällsutmaningarna på området, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

– När vi nu gör ett omtag ser jag behov av fördjupad dialog med skolans företrädare kring hur behovet av ett sådant fördjupningsämne ser ut, säger Malmström.

Forrige artikel Ny Pisa-analys kopplar låga resultat till bristande studiero Ny Pisa-analys kopplar låga resultat till bristande studiero Næste artikel Forskare: Rikta om nya studiestödet Forskare: Rikta om nya studiestödet