Forskare: Rikta om nya studiestödet

Det är främst personer med en bra ställning på arbetsmarknaden som beviljas omställningsstudiestödet, visar en ny studie. ”Rikta stödet till de som behöver det mest”, säger David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Det är främst personer med högre utbildning som ansöker om omställningsstudiestödet, samtidigt som grupper som drabbas hårt av strukturomvandling, såsom lågutbildade, visar mindre intresse, visar en ny SNS-rapport

Peter Fredriksson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet har tittat på vilka som sökt och beviljats studiestödet i de två första ansökningsperioderna, hösten 2022 och våren 2023. 

Studien visar också att de som fick avslag från Centrala studiestödsnämnden (CSN) började studera ändå. På så sätt subventionerar omställningsstudiestödet utbildningar som ändå hade kommit till stånd, menar forskarna. 

– Tolkar man resultatet bokstavligen så betyder det att omställningsstudiestödet inte påverkar utbildningsbenägenheten. Nu finns det väl en del andra faktorer som påverkar också, som att CSN var ganska sena med att meddela om man hade fått bifall eller inte, säger Peter Fredriksson till Altinget. 

Vill skruva på stödet

Majoriteten av dem som söker och tar del av stödet är personer som har högre utbildning och en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Anledningen till det är enligt studien CSN:s princip om först till kvarn. 

– CSN beviljar ansökningar i turordning. Vi ser att högutbildade är snabbare på att ansöka, och därför har de också större chans att beviljas, säger David Seim till Altinget. 

Omställningsstudiestödet bör därför riktas mot de personer som har störst behov av att byta karriär och kompetensutveckling, såsom lågutbildade eller yrken som utsätts för AI, anser Fredriksson och Seim. 

– Stödet behöver riktas mot dem som behöver det mest, till exempel genom att prioritera stödet till dem som blivit varslade, säger David Seim. 

CSN kräver miljontillskott

Christina Forsberg är generaldirektör för CSN, som ansvarar för omställningsstudiestödet.  

– Bara för ett par veckor sedan hanterade vi de sista ansökningarna från den första ansökningsomgången, säger hon på ett SNS-seminarium.  

Det är ett utmanande läge både för de sökande, men också för myndighetens handläggare, säger Forsberg, och berättar att man har gjort flera organisationsförändringar för att hinna med.

– Mina medarbetare har lagt ner mycket tid och energi på detta. Det börjar se bättre ut, men det har varit utmanande eftersom det har varit en manuell handläggning. Först i april i år kunde vi sjösätta den första delen av det digitala handläggningsstödet. 

För att handläggningen av omställningsstudiestödet ska fungera bättre har myndigheten äskat 50 miljoner kronor för 2025.

– Då kommer vi få förutsättningar att faktiskt få det här systemet att fungera. Det kommer betyda att merparten av de som söker omställningsstudiestöd kommer få besked innan studiestart.  

Forrige artikel Makt och kön slopas som ämne Makt och kön slopas som ämne Næste artikel Betygsutredaren: Slopa F-betyget Betygsutredaren: Slopa F-betyget
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.