Engström (MP) petad – utan förklaring 

KANDIDATER. Den nuvarande EU-parlamentarikern Linnéa Engström finns inte med på valberedningens lista till EU-valet. Men hon vill fortsätta och hoppas på medlemmarnas stöd i den avgörande omröstningen.

När Miljöpartiet presenterade sina föreslagna kandidater till EU-valet förra veckan saknades nuvarande parlamentarikern Linnéa Engström på listan.

– Jag har fått otydliga förklaringar varför jag inte kan stå på listan. Jag har ställt frågor men valberedningen har hänvisat till sekretess, säger Engström till Altinget. 

Toppar listan gör Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. De följs av tre av de fyra nuvarande parlamentarikerna Jakop Dalunde, Bodil Valero och Max Andersson. Efter topp 5 följer ytterligare 35 namn på valberedningens lista. Men Linnéa Engström finns inte med bland de 40 namnen – trots att hon vill fortsätta. 

Läs också: MP satsar på minister och meteorolog i EU-valet

När Altinget talade med riksvalberedningens ordförande Katrin Wissing i förra veckan så ville hon inte svara på varför Linnéa Engström saknades. 

– Jag kommentar bara vårt förslag till lista, sade hon då.  

När Altinget i dag kontaktar henne igen får vi följande svar via sms: 

“Vi har många kompetenta politiker i partiet och har haft många bra kandidater att välja på. Valberedningen har gjort ett noggrant arbete, och den lista som vi föreslår tror vi är den bästa för partiet.” 

Hoppet lever

Men än har inte Linnéa Engström gett upp hoppet om en fortsättning som EU-parlamentariker. Miljöpartiet ska nämligen ha en medlemsomröstning mellan den 17 januari och 7 februari. I den kommer medlemmarna att bestämma plats 1-10 och den ses också som rådgivande för de övriga platserna. Det slutgiltiga beslutet tar partistyrelsen i slutet på februari. Linnéa Engström finns med bland övriga kandidater och hon hoppas att medlemmarna ska rösta in henne på listan igen.  

– Jag känner mig inte färdig och jag är väldigt stolt över mitt arbete i parlamentet, säger hon.  

Läs också: Kaufmann (MP): "Därför vill jag till EU-parlamentet"

I EU-parlamentet har hon suttit som vice ordförande i fiskeriutskottet och hon har i den rollen också haft framgångar.  

– I vår kommer jag att ha förhandlat tre förordningar inom fiske, vilket är ett smått otroligt resultat. Jag tror inte att någon annan miljöpartist kan visa upp det resultatet, säger hon.

VoteWatchs senaste ranking över de mest inflytelserika parlamentarikerna kom hon trea bland de svenska parlamentarikerna. Efter Cecilia Wikström (L) och Gunnar Hökmark (M) men före alla miljöpartistiska kollegor.

Flera nya namn

Alldeles oavsett hur det går för Linnéa Engström i den kommande medlemsomröstningen står det redan klart att Sverige kommer att få ett gäng nya parlamentariker efter valet i vår.  

Ingen av Moderaternas tre parlamentariker Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt finns med på listan. De två förstnämnda ställde inte upp för omval. Corazza Bildt ville fortsätta men fick inte.  

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

Även Kristdemokraterna satsar på nya namn. Den nuvarande parlamentarikern Anders Sellström kandiderar inte. KD:s lista toppas i stället av kommunalråden Sara Skyttedal och David Lega.

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel 

Hos Socialdemokraterna har Olle Ludvigsson, Marita Ulvskog och Anna Hedh meddelat att de inte ställer upp för omval. Hur S lista kommer att se ut är ännu inte klart.  

Läs också: Anna Hedh (S) lämnar EU-parlamentet

Läs också: Ludvigsson och Ulvskog lämnar EU-parlamentet

Centerpartiet har klubbat sin lista. Den toppas av partiets enda nuvarande parlamentariker Fredrick Federley.

Läs också: De blir Centerpartiets toppnamn i EU-valet 

Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Cecilia Wikström (L), Krisitina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD) har sagt att de vill fortsätta. Men inget av partierna har ännu presenterat några listförslag. Däremot står det redan nu klart att Jasenko Selimovic (L) kommer att lämna parlamentet.

Forrige artikel Regeringen skjuter upp klimatbeslut om skogen Regeringen skjuter upp klimatbeslut om skogen Næste artikel 10 hetaste debatterna om EU under 2018 10 hetaste debatterna om EU under 2018
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.