Fler kvinnor än män på SD:s EU-lista

VAL. Sverigedemokraterna har presenterat sin lista till EU-parlamentsvalet. Den toppas av Peter Lundgren följd av Jessica Stegrud och Charlie Weimers. Totalt kandiderar 16 kvinnor och 14 män.

Sverigedemokraterna satsar på en blandning av beprövade och obeprövade kort inför EU-valet. Partiet fick två mandat i valet 2014. Nu är målet att öka det till tre stycken och förhoppningen är att kanske till och med nå fyra mandat.  

Läs också: SD vill skära kraftigt i EU-budgeten

Partiets nuvarande parlamentariker Peter Lundgren, som profilerat sig i transportfrågor, toppar listan.  

– Jag är glad att jag har partiets förtroende att få fortsätta resan nere i parlamentet och faktiskt göra en förändring inom transportbranschen för svenska företag, säger Peter Lundgren på pressträffen. 

Nykomling på plats 2

Han följs av en nykomling, både i politiken och i partiet. Jessica Stegrud blev medlem i partiet så sent som i veckan. Men hon har deltagit i den politiska debatten längre än så, framför allt via sociala kanaler. 

– Jag har under åren byggt ett stort politiskt nätverk. Jag har fått en del förfrågningar från andra partier. Men någonstans ligger Sverigedemokraterna mig nära. Det är ett parti i utveckling och förändring. Det har gått från att vara profilerat som ett enfrågeparti men har nu ett väldigt brett program som jag tycker bygger på sunt förnuft, säger hon till Altinget.

"Sunt att inte driva swexit för hårt"  

Hon röstade nej till EU-medlemskap 1994, men säger att hon då inte var så insatt utan att det beslutet byggde på magkänsla. I dag ser hon poänger med EU, även om hon fortfarande inte gillar de överstatliga inslagen. 

– För mig som kommer från näringslivet och verkligen tror på handel och frihandel så är EU en väldigt viktig organisation. Jag tycker att det är sunt nu att avvakta, att inte driva en swexit för hårt. Jag tycker att det är sunt att se vad utfallet av brexit blir, säger hon.

Ex-kristdemokrat på plats 3

Trea på listan är den tidigare KDU-ordföranden Charlie Weimers. Han har de senaste åren arbetat för Kristdemokraternas parlamentariker Lars Adaktusson i EU-parlamentet men valde att byta parti strax före riksdagsvalet i höstas.  

Läs också: Adaktussons stabschef går från KD till SD

Han hoppas att den partigrupp, ECR, som SD har ingått i ska kunna få mer inflytande framöver. 

– För första gången så finns det på allvar en möjlighet att bryta det maktmonopol som socialdemokraterna och borgerliga EPP har nere i Bryssel. Som alltid har lett i en och samma riktning mot en europeisk superstat, säger han. 

Många kvinnor

SD:s andra parlamentariker i dag är Kristina Winberg. Hon återfinns först på plats 4. För att det ska bli en fortsättning för henne krävs antingen en rejäl valframgång för SD, eller personkryss. 

Bland övriga kandidater återfinns både nuvarande och tidigare riksdagsledamöter. Totalt ställer SD upp med 30 kandidater till EU-parlamentet.

Partiledaren Jimmie Åkesson framhöll på pressträffen i riksdagen att man har många kvinnor på listan, 16 kvinnliga kandidater och 14 manliga. Däremot är det en övervikt av män i toppen av listan. 10 av de 15 första kandidaterna är män.  

Forrige artikel Brysselbubblan: Mumiebranschen, pene piccolo och världshandeln for dummies Brysselbubblan: Mumiebranschen, pene piccolo och världshandeln for dummies Næste artikel Offentlig sektor ska bli storköpare av elfordon Offentlig sektor ska bli storköpare av elfordon
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.