Hon blir ny EU-minister: ”Ingen enkel uppgift”

Jessica Rosencrantz (M) tar steget över riksbron för att bli landets nya EU-minister. Hon efterträder därmed Jessika Roswall (M) som kandiderar till posten som Sveriges nya EU-kommissionär.

På tisdagen inleddes det nya riksdagsåret och statsministern avgav sin regeringsförklaring där flera nyheter i regeringen presenterades.

Ny EU-minister blir som väntat den moderata riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz. Hon har varit ledamot i riksdagens EU-nämnd sedan 2019 och tog i maj över som ordförande.

Uppdraget som EU-minister beskriver hon som hedrande.

– EU-frågor beskrivs ofta som någonting långt borta, men det är ju i grund och botten inrikespolitik som har direkt bäring på förhållanden här hemma, säger hon till Altinget.

Rosencrantz valdes in i riksdagen 2010 och har varit Moderaternas vice gruppledare sedan valet 2022. Hon har, utöver EU-nämnden, även varit ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, trafikutskottet och socialförsäkringsutskottet. 

Just Jessica Rosencrantz erfarenhet från helt andra politikområden är en styrka i hennes nya roll, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). 

– Det är en nödvändighet när hon som EU-minister ska täcka hela det politiska fältet och vara lika uppsjungen om Sveriges intressen i EU som varje enskilt statsråd är på sitt område. Det är ingen enkel uppgift kan jag säga, sade Kristersson vid en pressträff på tisdagen. 

– Jag tror också att Jessicas bakgrund med erfarenhet från EU-nämnden har riktigt goda möjligheter att skapa bred samsyn i Sverige för svenska kärnintressen i EU, fortsatte han.

”EU måste förändras i takt med vår omvärld”

Jessica Rosencrantz politiska karriär som politisk sekreterare hos dåvarande landstingsrådet Filippa Reinfeldt. Rosencrantz har även varit engagerad i ungdomsförbundet Muf, i kommunpolitiken i Täby och sitter i styrelsen för Moderaterna i Stockholms stad. 

2009–2010 var Jessica Rosencrantz politisk assistent till dåvarande EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

Den sittande regeringens EU-fokus kretsar enligt statsministern kring ”de fyra K:na”: klimatet, konkurrenskraften, kriminaliteten – och kriget i Ukraina. En särskilt viktig fråga, menar Rosencrantz.

– Det är klart att det är en existentiell fråga någonstans att säkra fred och demokrati på vår kontinent och att hålla i stödet till Ukraina.

EU har inlett medlemsförhandlingarna med Ukraina och Moldavien och fler länder står på kö för att gå med i unionen som står inför en utvidgning. Samtidigt flyttas också fler frågor in på EU:s territorium. 

– Jag tror att EU måste förändras i takt med att vår omvärld och samhällsproblemen förändras. Det är klart att geopolitiken och säkerheten i Europa har blivit allt viktigare nu de senaste åren med kriget på vår kontinent. Då tror jag att man måste anpassa hur EU arbetar, säger Rosencrantz.

– Att säkerhetsfrågorna får en allt viktigare roll i EU tror jag är helt nödvändigt. Sen, om vi tar säkerhetspolitiken, så handlar det om att komplettera Nato, inte ersätta.

Konkurrenskraften

På måndagen tog EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen emot en ny rapport om konkurrenskraft från den tidigare italienska premiärministern och toppekonomen Mario Draghi. Han lägger fram en massiv investeringsplan för att EU ska kunna konkurrera med länder som USA och Kina.

För den svenska regeringen har konkurrenskraften varit en central fråga, inte minst under ordförandeskapet förra våren.

– Europa halkar efter USA och det innebär att jobb, företag och innovation kommer att växa fram någon annanstans. Så jag skulle säga att det är helt avgörande att vi kan stärka Europas konkurrenskraft genom att fördjupa den inre marknaden, säger Jessica Rosencrantz.

– Det handlar också om att få en klimatpolitik som ger goda förutsättningar för industrin att ställa om. Jag skulle säga att det är helt existentiellt, också för att ha råd med det samhälle som vi håller kärt. Då måste också Europas välstånd växa.

Roswall föreslagen till kommissionär

Skiftet på posten sker efter statsminister Ulf Kristerssons besked i somras om att den tidigare EU-ministern Jessika Roswall (M) föreslås till posten som Sveriges nya EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S).

Jessica Rosencrantz har bara gott att säga om sin namne.

– Jag är väldigt imponerad av Jessika Rosvall och hur hon hanterade det svenska ordförandeskapet där man nådde många viktiga framgångar inom klimatområdet, och även inom migrationsområdet. Min roll nu blir att bygga vidare på det arbetet, och vi kommer ju kunna samverka också. 

{{toplink}}

Forrige artikel Ännu en italienare trycker på för elektrifieringen av Europa – och det nu Ännu en italienare trycker på för elektrifieringen av Europa – och det nu Næste artikel Klart: Malmer Stenergard ny utrikesminister – Dousa in i regeringen Klart: Malmer Stenergard ny utrikesminister – Dousa in i regeringen