EU-kommissionens vice ordförande: EU-valet är ingen dokusåpa

Rysslands attack mot Ukraina har förändrat Europa i grunden. Det anser EU-kommissionens vice ordförande, danska Margrethe Vestager, som förespråkar en kostnadseffektiv upprustning i Europa och uppmanar till att hitta andra allierade än bara USA, som snart kan komma under Trumps styre igen.

Af Claus Kragh
Europaredaktör Mandag Morgen

– Putin, han sitter där borta och väntar på att vi ska bete oss som vanligt. Som guldfisken som – när den tagit ett varv i glasskålen – har glömt var den kom ifrån. Det är lite så vi är ibland. Att vi inte kan hålla fokus. Vi blir otåliga.

Margrethe Vestager är nästan halvvägs genom det sista året av sina två femåriga mandatperioder som EU:s konkurrenskommissionär, varav den sista också som verkställande vice ordförande för Ursula von der Leyens ”geopolitiska kommission”. Hon är djupt oroad över att EU med den direkta konfrontationen med Ryssland befinner sig i en helt annan situation än när hon först tillträdde 2014 och inledde en rad sensationella konfrontationer med teknikjättarna från USA.

– Statsledare och medborgare har fått nya erfarenheter. Det handlar inte om ett antingen eller – nationellt eller europeiskt. Vi måste ha europeiska lösningar. Det gäller vacciner. Det handlar om energikrisen, och det handlar verkligen om det löfte vi har gett Ukraina, vilket är att stå vid deras sida hela vägen så länge det behövs, sade Vestager.

Hon varnar direkt för att Vladimir Putin, enligt henne, väntar på att européerna ska fega ur – att de inte har ryggrad nog att ta sig an den konfrontation om Ukraina som EU, enligt Vestager, måste leva med i många år.

– De som vill oss ont väntar på att vi ska bli uttråkade och bara gå vidare. Så det är därför de 50 miljarderna också symboliserar att vi verkligen står fast vid alla våra löften om att stå vid Ukrainas sida så länge det behövs. Vi menar faktiskt vad vi säger.

De 50 miljarder euro som Margrethe Vestager talar om är det belopp som EU-länderna i början av februari beslutade att mobilisera till förmån för Ukraina.

Margrethe Vestager berömmer sin chef, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som när hon tillträdde 2019 hade som sitt vallöfte att EU skulle vara en geopolitisk aktör – det vill säga en politiskt mäktigare aktör än det EU som i decennier svurit vid globalisering, frihandel och de mer eller mindre naiva förhoppningarna om att världen därmed skulle bli fredligare och mer demokratisk.

– Jag måste säga att hon hade rätt. De kommande åren kommer naturligtvis fortfarande att präglas av kriget i Ukraina, men de kommer också att präglas av löftet om att ge Ukraina en väg in i EU, säger Vestager, som betonar att det kommer att bli en stor uppgift för EU och dess nuvarande medlemsländer att släppa in Ukraina och Moldavien med sammanlagt 45 miljoner människor utöver de 448 miljoner som bor i EU idag.

EU-valet är ingen dokusåpa

På kortare sikt finns det valmöjligheter. Margrethe Vestager uppmanar till reflektion över betydelsen av årets val till Europaparlamentet den 9 juni, även om det är mindre hanterbart än det amerikanska presidentvalet.

– Risken är att vi underskattar valets betydelse eftersom vi blir så uppslukade av det amerikanska valet, som har alla kännetecken för en bra dokusåpa. Det amerikanska valet är naturligtvis mycket viktigt, men det europeiska är också viktigt. Som det ser ut nu kommer vi att få en markant högervridning i Europaparlamentet, vilket innebär att den konservativa gruppen EPP, men också den ganska konservativa gruppen ECR och den högerradikala gruppen ID kommer att bli mycket större än de är i dag. Om inget görs åt det kommer opinionsmätningarna också att bli valresultatet, säger Vestager, vars ordval tydligt vittnar om den liberala EU-entusiastiska politiker hon är.

{{toplink}}I sin roll som EU:s konkurrenskommissionär fram till dess att hennes mandat löper ut under senhösten fokuserar Margarthe Vestager på att EU ska intensifiera sina ansträngningar för att stärka sin konkurrenskraft.

Hon konstaterar å ena sidan att det finns stora ytterligare vinster att göra genom att stärka EU:s inre marknad, där varken tågdrift, telekommunikationer, energi eller kapital flödar så effektivt som det borde.

Omvänt påpekar hon också att EU är långt ifrån så låg konkurrenskraft som man ibland kan få intrycket av i media. Enligt Vestager är EU-medborgarnas köpkraft i genomsnitt inte mycket lägre än amerikanernas, och hon påpekar att EU har både välutbildad arbetskraft och bra infrastruktur på flera områden.

Men hon är också tydlig med att EU inte kan investera lika mycket som makthavarna i Washington och Peking eftersom EU inte har samma finanspolitiska verktyg.

– Vi måste bara inse att vi inte kan spendera så mycket pengar. Euron är inte en reservvaluta. EU har ingen finanspolitisk kapacitet, och vi har inte samma möjligheter som kineserna har i sin statsbudget. Men utöver det har vi mycket att bygga vidare på – det som har gjort oss till den mest fantastiska kontinenten. Förmodligen det bästa stället att bo på i hela världen. Speciellt om du är kvinna.

Invånarna kräver grön tillväxt

Margrethe Vestager medger också att det blåser nya politiska vindar kring det gröna skiftet, som stod högt på väljarnas önskelista i EU-valet 2019 och som har lett till att en hel del grön politik har antagits i EU de senaste åren.

– Jag tror att många inte riktigt känner att det här pratet om att det gröna skiftet också är vår tillväxtplan, är på riktigt. De tycker att det är svårt att detta kräver investeringar. Att det inte är genomtänkt, säger Vestager.

Hon pekar på att EU-kommissionens ordförande just har inlett en så kallad strategisk dialog med den europeiska jordbrukssektorn i samband med de många traktordemonstrationer som har ägt rum i Tyskland, Frankrike och andra europeiska länder den senaste tiden.

Är det det du menar att man ska ha förståelse för, att danska bönder säger att om vi får en nationell koldioxidskatt så kommer det att påverka vår konkurrenskraft?

– Det betyder inte att du inte ska ha avgiften. Men om man inte förstår det kanske man måste läsa på om några av de grundläggande konkurrensmekanismerna igen, säger Vestager, som före sin tid i Bryssel var både ordförande för den danska socialliberala partiet Det Radikale Venstre och ekonomi- och inrikesminister i Helle Thorning-Schmidts (socialdemokratiska) regering fram till 2014.

Mer ödmjukt EU

Margrethe Vestager förväntar sig att en eventuell ny Trump-administration i USA kommer att vara annorlunda än den första 2016-2020.

– Det är klart att de lärt sig från första gången. Nu är det troligt att de ger sig på ett mycket djupare lager av regeringstjänstemän än de gjorde första gången. Risken är förstås att det får mycket mer långvariga effekter, säger Margrethe Vestager.

– Det understryker behovet av att EU börjar leta efter nya allierade i världen på ett mer ödmjukt sätt än vad som hittills har gjorts, säger hon och förklarar:

– Det som kännetecknar "West" är att vi åker runt med pekfingret i vädret. Många har haft en känsla av att när man möter väst så blir man utskälld. Där behöver vi i Europa ett annat synsätt om vi vill påverka hur världen utvecklas.

Artikeln publicerades först i danska Måndag morgon och är översatt och omarbetad. {{toplink}}

Forrige artikel Inspel till nya klimatmål ska komma före Valborg Inspel till nya klimatmål ska komma före Valborg Næste artikel Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.