Sjöstedt: Slopa EU-förbud mot statsstöd

En framgång i EU-valet lägger grunden för maktskifte 2026, säger toppkandidaten Jonas Sjöstedt som hoppas dubblera Vänsterpartiets mandat i det kommande parlamentsvalet. Med fokus på miljöpolitiken vill han nu slopa EU-förbudet mot statsstöd för att möjliggöra gröna investeringar.

Jonas Sjöstedt reste hem från Vietnam för att i helgen slutligen väljas till Vänsterpartiets förstanamn i det kommande valet till Europaparlamentet, där han tidigare suttit i elva år.

Nu hoppas han att vänstern går starkt i valrörelsen där stor vikt ligger vid att mobilisera de egna väljarna. Mittenpartierna, inte minst L och KD, kan få det svårt och EU-valet blir en språngbräda för valet till riksdagen 2026, säger den tidigare partiordföranden.

– Det är en utmärkt chans för vänsterväljare att säga att vi vill ha en annan politik i Sverige, och det är klart att om vänstern går fram här så lägger vi grunden för en valframgång och en ny regering 2026, säger han till Altinget. 

Vänsterpartiet har med 6,8 procent ett mandat i parlamentet sedan förra valet. Nu hoppas V-toppen på ytterligare ett mandat och menar att det skulle vara ett misslyckande om inte andranamnet, tidigare biträdande partisekretareren Hanna Gedin, väljs in.

Prognoser visar dock i stället hur högerradikala partier kan få ett uppsving i valet.

– När det gäller Sverige så har vi goda möjligheter till fler mandat för Vänsterpartiet, men också fler rödgröna mandat och det kommer också vara viktigt på europeisk nivå. Vi ska göra vår del av jobbet och se till att den här önskedrömmen från extremhögern grusas den 9 juni.

Vill slopa förbud mot statsstöd

För Jonas Sjöstedt är miljö- och klimatfrågorna i fokus för en kommande mandatperiod, trots att EU så sent som i våras enades om det stora klimatpaketet Fit-for-55. Men EU:s klimatpolitik blir allt viktigare när regeringen inte agerar för minskade utsläpp, menar V-politikern som hoppas på en plats i parlamentets miljöutskott. 

Vid en träff med riksdagens journalister meddelar han att Vänsterpartiet nu helt vill slopa förbudet mot statsstöd för klimatinvesteringar.

– Andra länder öser på med statsstöd för en grön omställning. USA med Inflation Reduction Act, som också Kanada kopierat. Kina har gjort det länge och Indien har en väldig offensiv satsning på solceller. Nu börjar det bli allvarligt när industriell produktion flyttar till andra länder, säger Sjöstedt och pekar på att utlovade investeringar inte blir av.

– Vi har inte råd att inte vara med i det här. Konkurrensen om att vara grönast, om att investera mest för klimatet, det är en bra konkurrens. Vi ska kunna få de här jobben, de här fabrikerna och den här omställningen i Sverige också. 

Redan sedan tidigare har flera undantag gjorts mot statsstödsförbudet, bland annat under pandemin, något som enligt Sjöstedt motiverar ett avskaffande. Men med ett slopat förbud kan också stöd till ny kärnkraft underlättas.

– Jag ser inte riktigt att det förändras med det här. Men det tror vi är en dålig satsning. Kärnkraften är otroligt dyr och blir ofta mycket dyrare än man först trodde, säger han och fortsätter.

– Jag upplever kärnkraftsdebatten mest som att de blåa partierna och Sverigedemokraterna inte har något vettigt att säga i klimatfrågan, därför pratar man om kärnkraft som kanske inte ens blir av förrän om 20 år. {{toplink}}

Sjöstedt: Önskar att S-ledaren ansträngde sig mer

För Vänsterpartiet är Moderaterna och SD de största motståndarna i valet till Europaparlamentet. Jonas Sjöstedt är samtidigt skeptisk till Magdalena Anderssons drag att utnämna Sverigedemokraterna som huvudfiende och menar att det finns en risk med att lyfta fram dem.

Han är också kritisk till S-ledaren inte i större utsträckning försökt gå fram som en enad opposition sedan hon klev av som statsminister.

– Jag önskar att hon ansträngde sig mer för att samla oppositionen och lägga gemensamma förslag,

I EU-valet hoppas han dock på rödgrön framgång för alla de rödgröna partierna, S, V och MP, och i juni hoppas han ta plats i parlamentets miljöutskott.

– Min erfarenhet är i parlamentets verkstad, som förhandlare och att gå in i rapporterna, där man har inflytande. Det är i den verkstaden jag vill jobba. {{toplink}}

Forrige artikel Efter domen – Skogsstyrelsen backar inte bandet Efter domen – Skogsstyrelsen backar inte bandet Næste artikel Polfjärds gensax-förslag passerade splittrat miljöutskott Polfjärds gensax-förslag passerade splittrat miljöutskott
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.