Två delar på Vårdförbundspriset

PD-mottagningen vid Östersunds sjukhus i Region Jämtland Härjedalen delar årets Vårdförbundspris med Jasmine Glantz, omvårdsansvarig sjuksköterska, onkologen vid Skånes universitetssjukhus.

Vårdförbundet har delat ut en rad priser. Vårdförbundspriset delas i år mellan två pristagare som får 250 000 kronor var.

PD-mottagningen vid dialysen Östersund sjukhus får priset för att de implementerat en digital plattform som ökat andelen patienter med hemdialys från 15 procent till 60 procent. ”Genom samverkan med njursviktssjuksköterska, kirurg och kommunal vård har regionens dialyspatienter numera fast vårdkontakt, färre sjukhusresor och en ökad livskvalitet”, står det i motiveringen.

De delar priset med Jasmine Glantz, omvårdsansvarig sjuksköterska på Onkologen på Skånes universitetssjukhus, får priset för att hon lyckats vända en verksamhet från problematisk till personcentrerad. 

”Genom att lyssna på svårt sjuka personers önskemål, genom att tänka utanför boxen och genom att vägra lyssna på ”så har vi alltid gjort”-röster har vinnaren av Vårdförbundspriset 2022 förbättrat livskvalitet, skapat arbetsglädje och sparat resurser”, står det i motiveringen.

 

Priset som årets studenthandledare och 25 000 kronor går till Helena Ousbäck, ambulansen i Skara kommun för hennes handledning av studenter som går tredje terminen. ”Hennes stöd har fått studenterna att känna sig sedda, viktiga och trygga. Årets Studenthandledare har gjort blivande sjuksköterskor förberedda för vad som väntar i yrket. Och hon har lärt dem vikten av att ta hand om sig själv – både under och efter svåra stunder på jobbet.”

 

Årets vårdchef heter Jenny Grälls och är enhetschef vid Ersta Diakoni, Juliahemmet i Uppsala. Hon prisas för att hon genom sitt arbetssätt inte väjer för okonventionella lösningar för patienter som får vård i livets slutskede.

”Professionalism, engagemang och arbetsglädje är en kombination som gör att hon inte bara lyckas rekrytera utan också behålla medarbetare”, skriver Vårdförbundet i sin motivering. Prissumman är på 50­ 000 kronor.

Vårdförbundspriset delas ut tillsammans med Folksam.

Forrige artikel Han är Stockholms nya stadsdirektör – tjänar 23 000 mindre än föregångaren Næste artikel Ing-Marie Wieselgren tilldelas internationellt hederspris
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.