Danska försvarsministern lämnade oriktiga uppgifter vid kontroversiellt vapenköp

Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har lämnat oriktiga uppgifter i samband med att ett miljardköp av vapen stressades genom folketinget. Det uppger en vapenfabrikant, skriver Altinget.dk.

Af Katrine Falk Lønstrup, Kasper Frandsen, Andreas Krog
journalist och chef for research, nyhedsredaktör samt redaktör, Altinget.dk

Jakob Ellemann-Jensen, Danmarks försvarsminister och partiledare för Venstre, har gett oriktig information till danska parlamentet folketinget.

Det framgår av nya uppgifter om ett miljardköp av vapen till Danmark.

Det gäller en vapenaffär i miljardklassen som skulle beslutas under stor tidspress i januari. Då uppgav Ellemann och försvarsministeriet att myndigheterna hade tagit in anbud från tre olika vapenfabrikanter, däribland Nexter som ägs av den franska staten.

Det stod bland annat i en handling som levererades till partierna och som Altinget har tagit del av. Men det stämmer inte.

Vapentillverkarens svar: Nej

Den franska vapentillverkaren har inte blivit kontaktad av de danska myndigheterna om att lämna anbud. Det skriver Nexter i ett skriftligt uttalande till Altinget.

”Nej”, är det korta svaret från vapentillverkaren på Altingets fråga om Danmark har bett om ett anbud på att leverera 19 kanoner så snabbt som möjligt.

Altinget har dessutom fått insyn i dokument som tecknar samma bild: Det är inte korrekt att de danska myndigheterna har hämtat in anbud från Nexter. Därmed har ministern felinformerat det danska parlamentet.

Upplysningarna är extra uppseendeväckande eftersom Jakob Elleman och regeringen redan fått stark kritik för processen kring inköp av vapen för motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor.

Ministern och ministeriet lade nämligen stor tidspress på partierna inför förslaget att köpa vapen från en kontroversiell israelisk leverantör, som testar vapen i Gaza och på Västbanken och därför bojkottas av flera investerare, pensionsfonder och länder som till exempel Norge.

Oriktiga uppgifter om tidsfrist

Ledamöterna i folketinget fick få timmar på sig att godkänna miljardaffären, eftersom erbjudandet från israelerna enligt ministern skulle löpa ut några få dagar senare. Men nyligen kunde Altinget avslöja att erbjudandet inte alls löpte ut så snabbt som ministern påstod.

Och nu står det alltså också klart att det inte heller stämde att, som ministern uppgav, att det israeliska anbudet var det bästa av tre – då ett tredje bud inte fanns.

I själva verket har Nexter Systems överhuvudtaget inte varit i kontakt med danska försvaret sedan i början av hösten, då Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, bad om ett anbud i en annan affär: Ett inköp av sex kanoner av typen Caesar 8x8.

”I början av september 2022 blev Nexter ombett av FMI via e-mail om icke-bindande uppgifter om pris och leveransmöjligheter, om det skulle köpas in ytterligare sex CAESAR 8X8. De önskade uppgifterna skickades kort därefter”, uppger en taleperson från Nexter till Altinget.

Knappt fem månader senare, i januari i år, stod Danmark inför en mycket större och mer akut uppgift om att nyanskaffa 19 kanoner av samma typ, då de existerande hade donerats till Ukraina. Men den här gången tillfrågades Nexter varken om bolaget kunde leverera, till vilket pris eller om när en leverans var möjlig. 

Den franska vapentillverkaren försökte flera gånger förgäves komma i kontakt med FMI för att diskutera priser och leveranstider. Det visar noteringar om kommunikationen mellan FMI och Nexter.

Det sista mejlet från Nexter landade i inkorgen hos de inköpsansvariga hos FMI ungefär samtidigt som politikerna satt i ett möte med Jakob Ellemann-Jensen den 26 januari, då de uppmanades att välja israeliska Elbits anbud.

Kritik från partierna

Partierna Konservative, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance och Radikale säger alla att de nya uppgifterna kunde ha ändrat deras beslut.

Enligt Radikales partiledare Martin Lidegaard skulle Radikale ”helt säkert inte sagt ja till att köpa det israeliska artillerisystemet” om man hade vetat att försvaret inte hade bett flera vapentillverkare om anbud.

”Det rycker bort hela premissen till varför vi valde det system som vi valde. Det är en skandal. Det är helt enkelt manipulation”, säger SF:s försvarspolitiska talesperson Anne Valentina Berthelsen.

Tf försvarsministern lämnar ingen kommentar

Altinget har lagt fram de nya uppgifterna till försvarsministeriet. Men i ett mejl till Altinget svarar tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) (Reds.anm: Jakob Ellemann-Jensen har varit sjukskriven sedan i början av året och kom nyligen tillbaka till regeringen) endast att han begärt att få en redogörelse för förloppet.

”Innan den är klar har jag inga ytterligare kommentarer.” skriver Lund Poulsen

Partierna Socialistisk Folkeparti och Liberal Alliance har kallat försvarsminister Troels Lund Poulsen till ett så kallat samråd i parlamentet på grund av Altingets avslöjande.

Artikeln är översatt från danska och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel ”Det Turkiet som en gång bara följde väst finns inte längre” ”Det Turkiet som en gång bara följde väst finns inte längre” Næste artikel KU: Utnämningen av god vän inget problem KU: Utnämningen av god vän inget problem
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.