KU: Utnämningen av god vän inget problem

Peter Hultqvist (S) KU-anmälan av statsminister Ulf Kristerssons tillsättning av barndomsvännen Henrik Landerholm leder inte till någon kritik – KU nöjer sig med ett gott råd till regeringen. Däremot får tidigare utrikesminister Ann Linde (S) en KU-näsknäpp för ett vilseledande uttalande om vapenexport.

Regeringens utnämning av Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare kritiseras inte av konstitutionsutskottet, trots att Landerholm och statsministern är vänner ända sedan barndomen. Det var inom ramen för regelverket, betonar KU:s vice ordförande Erik Ottosson (M).

– I det här fallet ifrågasätter vi inte statsministerns bedömning på något sätt, men konstaterar samtidigt att man alltid kan ta ett större säkerhetsavstånd för att undvika debatten, säger Ottosson till Altinget.

Finns det något statsministern hade kunnat göra annorlunda?

– Man kan alltid göra annorlunda och ta ett större säkerhetsavstånd, men vi har inga synpunkter på det sätt han valde att hantera detta. Vi menar att det var inom ramen för regelverket.

Hultqvist såg risk för förtroendeskada

Det var socialdemokraternas Peter Hultqvist som i slutet av januari valde att anmäla Ulf Kristersson för tillsättningen av Henrik Landerholm, då relativt nybliven generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Bara misstankar om att personer rekryteras på andra grunder än förtjänst och skicklighet kan vara förtroendeskadliga.” skriver Hultqvist i sin anmälan och noterade även att regeringen kunde ha gjort tjänsten politisk och på så sätt fått större handlingsfrihet.

Men handlingsfriheten var stor nog, trots att tjänsten aldrig utlystes och trots vänskapsrelationen. Den bedömningen gör riksdagens konstitutionsutskott. Statsministerns statssekreterare skötte handläggningen av tillsättningen och beslutet fattades vid ett regeringssammanträde där statsministern var ordförande och föredragande statsråd i ärendet. Det framgår av KU:s betänkande.

”Statsministern har till utskottet anfört att han gjorde bedömningen att hans relation till den rekryterade inte var sådan att hans opartiskhet kunde ifrågasättas och att han därför inte såg något skäl att avstå från att delta i beslutet. Utskottet ser inte skäl att invända mot denna bedömning.”, skriver KU i sitt betänkande och fortsätter:

”Med det sagt kan alltid i situationer som den nu aktuella övervägas möjligheten att avstå från att delta i beslut för att därigenom hålla ett än större säkerhetsavstånd.”

Ann Lindes uttalande inte korrekt

En som däremot får ett tillrättavisande från konstitutionsutskottet är dåvarande utrikesminister Ann Linde (S). SD-ledamoten Caroline Nordengrip får stöd från KU för sin anmälan av Ann Lindes uttalande i SVT:s Agenda där det framstod som om det krävs regeländringar för export av vapen till Ukraina, vilket inte stämmer.

Uttalandet gjordes kort före den ryska invasionen av Ukraina. Säkerhetsläget utgjorde goda skäl enligt KU för att möjligheten till svensk export av krigsmateriel till Ukraina inte var självklar.

”Det finns dock en risk för att delar av vad dåvarande utrikesministern uttalade kan ha uppfattats innebära att krigsmateriel inte kunde sändas till Ukraina utan att reglerna först ändrades.”, skriver KU. 

,

Forrige artikel Danska försvarsministern lämnade oriktiga uppgifter vid kontroversiellt vapenköp Danska försvarsministern lämnade oriktiga uppgifter vid kontroversiellt vapenköp Næste artikel Säkerhetstänk i fokus när Öresundsverket får nytt liv Säkerhetstänk i fokus när Öresundsverket får nytt liv
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.