Finska beslutet att stänga gränsen får svenskt stöd

Finska regeringen meddelade på tisdag eftermiddag att samtliga övergångar vid östgränsen stängs i två veckor på grund av ökningen av asylsökande från Ryssland. Det ryska agerandet vid den finska gränsen är mycket problematiskt, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M).

Natten till torsdag stängs även den sista öppna gränsövergångenm, Raja-Jooseppi, mellan Ryssland och Finland. Det meddelade Finlands statsminister Petteri Oro vid en pressträff på tisdagseftermiddagen. 

Asylsökande dirigeras till hamnar och flygplatser.

– Ryssland använder människor som verktyg och dirigerar dem till Finlands gräns under hårda vinterförhållanden. Finland agerar för att få ett slut på det här, säger statsminister Petteri Orpo, enligt Yle.

Stängningen kommer att vara i två veckors tid. Förslaget om en stängning har tidigare fått underkänt av biträdande justitiekansler, eftersom det inte tryggar asylrätten som är fastställd i lag och internationella konventioner. När beslutet nu är tillfälligt ska det ha fått grön flagg från justitiekanslern, enligt inrikesminister Mari Rantanen.

– En stängning av hela östgränsen är oundviklig i nuläget. Med det här beslutet skyddar vi den finska befolkningen från det ryska hybridhotet, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Målet är att få en normalisering vid gränsen, det vill säga för att ökningen av asylsökande som kommer från den ryska sidan för att korsa gränsen till Finland ska upphöra.

Undantaget från beslutet är en gränsstation Vainikkala som fortsatt hålls öppen, men där är enbart godstågtrafik är tillåten.

Malmer Stenergard: Allvarligt

Rysslands agerande är mycket problematiskt, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M).

”Jag står i kontakt med min finska ministerkollega, och regeringen följer utvecklingen noga. Vi ser mycket allvarligt på olika former av instrumentalisering”, säger hon i en skriftlig kommentar till Altinget.

Aron Emilsson (SD), ordförande i riksdagens utrikesutskott, säger att han förstår den finska regeringens argumentation.

– Jag har förståelse för att Finland vidtar kraftiga åtgärder, säger han till Altinget.

Beslutet att helt stänga gränsen har också fått kritik. Hur ser du på den kritiken?

– Extrema situationer kräver oortodoxa metoder och svar. Vi lever i ett Europa med en imperialistisk krigförande stat och Finland har Europas längsta gräns mot Ryssland.

Emilsson säger att det är för tidigt att säga om och hur Finlands beslut kan komma att tas upp i utrikesutskottet, men att utskottet lägger mycket tid på det säkerhetspolitiska läget och Ryssland som hot.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ger Finland sitt fulla stöd för beslutet, vid det pågående Nato-toppmötet i Bryssel sade han vid en pressträff att han är säker på att finska regeringen fattar rätt beslut. Han sade också att Rysslands agerande är ännu ett försök att med olika metoder att sätta press på Natos medlemmar.

Kristersson: Vi ger nog Finland det de vill ha

Statsminister Ulf Kristersson var på besök i Finland i veckan och träffade sin statsministerkollega Orpo. Då var bland annat gränsfrågan uppe för diskussion.

– Vi kommer självklart att överväga och säkert vilja ge precis den hjälp som Finland potentiellt skulle komma att be om, sade Ulf Kristersson vid en pressträff när han fick frågan om vilket stöd Sverige kan ge.

Finland får förstärkning från EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex från och med onsdag och två månader framåt, enligt den nuvarande planeringen. Totalt är det 50 personer samt fordon som ska bistå den finska gränsbevakningen.

– Frontex stöd till Finland går bortom ren logistik; det är en demonstration om att Europeiska unionen står enad mot hybridhot som påverkar en av dess medlemmar. Det här samarbetet visar att när vi står inför komplexa gränsfrågor, då stor Europa enat och erbjuder stöd genom påtagliga åtgärder, säger Hans Leijtens, chef för Frontex, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Nytt Nato-toppmöte – samma svar om svenska medlemskapet Nytt Nato-toppmöte – samma svar om svenska medlemskapet Næste artikel Myndighet säkrar tillgången på tankbilsförare för kris och krig Myndighet säkrar tillgången på tankbilsförare för kris och krig
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.