Nytt Nato-toppmöte – samma svar om svenska medlemskapet

Flaggstången för den svenska flaggan står klar vid Natos högkvarter i Bryssel, men det är ännu ett toppmöte där Sverige inte deltar som fullvärdig medlem i militäralliansen. Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte spekulera kring något datum när medlemskapet kan gå i lås.

Inte heller vid det här Nato-toppmötet kunde den blågula flaggan hissas och Sverige välkomnas in i militäralliansen. När utrikesminister Tobias Billström anländer till Nato-högkvarteret i Bryssel betonar han för journalisterna att Sverige har fullföljt sina åtaganden mot Turkiet.

Att Turkiets motsträvighet inför att godkänna den svenska medlemsansökan inte bara handlar om Sverige agerande, utan också är kopplad till att landet vill köpa F16-plan från USA – det kallar Billström för en ytterst dåligt bevarad hemlighet.

– Vi vet redan att de här frågorna hänger ihop, säger Tobias Billström som inte vill spekulera i något datum när Sverige kan ansluta till militäralliansen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg återupprepade vid sina möten med pressen under tisdagen att Sverige gjort sin del, nu är det dags för Turkiet att släppa in Sverige.

Løkke Rasmussen: Självklart blir Sverige medlem

Även Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen fick frågor om det svenska medlemskapet när han anlände till toppmötet i Bryssel. På frågan om det tagit för lång tid för Sverige att bli medlem svarade Løkke Rasmussen:

– Det korta svaret på den frågan är ”ja”. Det finns ingen grund till att Tobias Billström inte ska vara med som fullvärdig medlem vid det här Nato-mötet. Alliansen Nato är starkare om vi får med Sverige.

Løkke Rasmussen får en fråga om hur han ser på SD-ledaren Jimmie Åkessons uppmärksammade utspel om att inte tillåta nybyggen av moskéer och att riva befintliga moskéer och hur det kan påverka Turkiets vilja att släppa in Sverige.

– Jag låter bli att blanda mig i den svenska utrikespolitiken. Jag konstaterar bara att Sverige har fullgjort avtalet med Turkiet och det finns ingen grund för Turkiet att inte ratificera Sverige som medlem.

Den danska utrikesministern är trygg i övertygelsen om att Sverige kommer att bli medlem i Nato, trots att Ungern och Turkiet har valt att sätta sig på tvären så här långt.

– Självklart kommer Sverige bli medlem. Det är inget tvivel om att det kommer falla på plats med Turkiet och Ungern, säger han.

Forrige artikel Riksbanksbeslut i Jönköping – ett första steg mot skarpare övning Riksbanksbeslut i Jönköping – ett första steg mot skarpare övning Næste artikel Finska beslutet att stänga gränsen får svenskt stöd Finska beslutet att stänga gränsen får svenskt stöd
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.