Finland ett steg närmare Nato – här är den svenska tidsplanen

S-distriktet i Skåne är tveksamma till en Nato-ansökan, men på söndag väntas partiet säga ja. Och på måndag är det dags för säkerhetspolitisk debatt i riksdagen – det vill säga om den säkerhetspolitiska analys som riksdagspartierna presenterar vid en pressträff på fredagsförmiddagen.

På torsdagen kom – ett inte oväntat – besked om att såväl Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin anser att Finland bör gå med i Nato.

”Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.” skriver Niinistö och Marin i ett gemensamt uttalande.

Jubel i riksdagen

Beskedet mottogs med vad finska Yle beskriver som jublande positiva reaktioner i den finska riksdagen, med undantag för Vänsterförbundet. Partiordförande skriver i ett blogginlägg att hon är trots allt är redo att säga ja till Nato.

– Jag är beredd att acceptera att det alternativ som jag själv föredrar, alltså europeiskt samarbete, inte är en liknande realistisk lösning i nuläget, skriver Andersson, rapporterar Yle.

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, jämför beskedet från Niinistö och Marin med Finlands EU-anslutning. Enligt honom är det inte fråga om någon drastisk vändning, tuan en fortsättning på en lång integrationsprocess med start på 1980-talet.

– Det här är i själva verket en slutpunkt. Onekligen är det ett historiskt beslut, säger han till Yle.

S partistyrelse samlas söndag

Och fler historiska besked ser onekligen ut att vara på gång även i Sverige. Det var tveksamma tongångar i Skåne, rapporterade SVT på torsdagen, men att det skulle vara tal om ett nej dementerades samma kväll. Och på söndag väntas Socialdemokraternas partistyrelse samlas till möte i Stockholm och säga ja. 

”Jag ser fram emot en konstruktiv diskussion på partistyrelsemötet på söndag. Vi kommer från Skånes sida att ta slutlig ställning först då.” skriver Niklas Karlsson, S-ordförande i Skåne samt Socialdemokraternas försvarspolitisk talesperson och vice ordförande i försvarsutskottet, på Facebook.

Pressträffen på fredagen

I dag, fredag förmiddag, presenteras den säkerhetspolitiska analysen från den arbetsgrupp där samtliga riksdagspartier ingår. En pressträff ska hållas klockan 11.

Pehrson (L) inte med i riksdagsdebatten

På måndagen är det dags för debatt om analysen. På torsdagen stod det klart att partiledarna från Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltar i debatten. För Liberalerna deltar Allan Widman. Från KD och SD var ännu ingen anmäld.

På måndag väntas också regeringen ta det formella beslutet om en svensk Nato-ansökan, enligt uppgifter till Expressen.

Ännu ett besked från Finland

Socialdemokraterna i Finland, det styrande partiet i Finland, väntas ge besked om sin syn på en Nato-ansökan, den 14 maj.

Samma dag är det informellt Nato-möte för utrikesministrarna i Berlin, både Ann Linde (S) och hennes finska kollega Pekka Havisto är inbjudna.

Finska presidenten i Sverige

Den 17-18 maj kommer Finlands president Sauli Niinistö kommer på statsbesök till Sverige.

Den 29-30 juni är det Nato-toppmöte i Madrid.

Forrige artikel Hon blir ordförande för Livsmedelsföretagen Næste artikel Sovjetunionen spökar mer än någonsin i Baltikum Sovjetunionen spökar mer än någonsin i Baltikum
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.