Hela listan: De roddar Tidöpartiernas samordning

Den politiska kartan ritades om när regeringen inledde ett samarbete med Sverigedemokraterna. För att styra upp samordningen mellan partierna har 21 namn kallats in till Regeringskansliet. Altinget har hela listan.

Hur samordningen mellan de fyra Tidöpartierna ska gå till börjar långsamt klarna. Altinget har tidigare avslöjat samordningskansliernas tunga roll i Regeringskansliet, med ett avgörande inflytande över hela beslutsprocessen:

”Alla ärenden som politiskt binder regeringen ska samordnas, oavsett vilken formell status ärendet har”, anger det samordningsdokument Altinget tagit del av.

Totalt 21 personer har anställts som politiska tjänstemän på samordningskanslierna.

SD-arkitekten

Sverigedemokraterna har fyra personer på sitt kansli, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. 

SD:s kanslichef på samordningskansliet är Gustav Gellerbrant, som tidigare har arbetat åt moderata justitieministern Beatrice Ask.

Svenska Dagbladet har tidigare berättat om Gellerbrants centrala roll i framtagandet av Tidöavtalet. I SVT:s dokumentär Maktspelet kallar Jimmie Åkesson honom för ”arkitekten” bakom Sveriges nya migrationspolitik.

Biträdande kanslichef är Mikael Eriksson. Han har länge stått Jimmie Åkesson nära och kommer närmast från en tung post i partiledarens stab.

Josephine Boswell och Erik Larsson har anställts som politiskt sakkunniga i Sverigedemokraternas kansli.

Boswell har tidigare inte synts i några partipolitiska sammanhang. Hon är jurist och har tidigare arbetat som åklagare i Stockholm. Erik Larsson pekades ut i en Dagens ETC-granskning som en av personerna bakom en trollfabrik styrd av partiledningen.

I ett mejl till Altinget skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman att partiet kommer att tillsätta ytterligare tre tjänstemän i kansliet, och att det finns en rekryteringsstrategi för de resterande.

”Som alltid, när det gäller viktiga rekryteringar så måste det få ta den tid som krävs för att hitta rätt man eller kvinna för rollen”, skriver Cavalli-Björkman.

M är färdiga

Moderaterna är klara med bemanningen på samordningskansliet där hela sex politiskt sakkunniga arbetar.

Aleksandra Boscanin har tidigare varit chef för Bulletins ledarsida, Maria Mikkonen har senast varit nationalekonom på Svenskt näringsliv och Josefin Dahlerus kommer närmast från Amazon, men har tidigare även jobbat som sakkunnig i Moderaternas riksdagskansli.

Johan Höij, Patrick Lockne och Karin Sedvall gör comeback som sakkunniga, men denna gång på Regeringskansliet i stället för i riksdagen. Som sakkunniga arbetade Höij med frågor om ekonomi och arbetsmarknad, Lockne med miljö- och jordbruksfrågor och Sedvall med parlamentarisk juridik och samordning.

Arbetet leds av statssekreteraren Per Swenson Claréus, som tidigare bland annat har varit partiets biträdande chef på riksdagskansliet.

{{toplink}}

En L-sakkunnig har redan lämnat

Johan Britz är Liberalernas statssekreterare för samordningen. Precis som hos M är det statssekreteraren som leder arbetsgruppen. Britz kommer direkt till Regeringskansliet från uppdraget som näringspolitisk direktör på Svenskt näringsliv.

Biträdande samordningschef är Katarina Lundahl, som plockas från Unionen där hon började som chefsekonom 2017.

L tar även hjälp från två sakkunniga. De är tidigare biträdande partisekreteraren Gustav Georgson och Joakim Rönnbäck, som var sakkunnig på samordningskansliet även under januariavtalet.

Liberalernas stabschef Andreas Åström var ett tag även han anställd som sakkunnig. Hans anställning var dock redan från början menad att vara tillfällig, säger Johan Pehrsons presschef Axel Mårtensen till Altinget.

Fler sakkunniga kommer att tillkomma, men vilka det blir är inte klart i nuläget.

{{toplink}}

Från ambassad till KD-kansli

Statssekreteraren Tobias Karlström är samordningschef. Tillsammans med biträdande samordningschefen Ulrika Hoff är det de två som har störst makt på KD:s kansli.

Karlström har tidigare varit stabschef i Ebba Buschs partiledarstab och kommunalråd i Täby. Hoff har senast varit generalsekreterare för Kristdemokratiskt internationellt center och har även jobbat på brittiska ambassaden i Stockholm.

Ytterligare fyra namn arbetar med samordningen som sakkunniga. De är Maurice Forslund, Henrik Hall, Esther Loder och Thomas Nordvall.

Forslund har varit aktiv i Stockholms stad, Hall har varit sakkunnig i riksdagen sedan 2016. Loder har senast varit regionrådssekreterare i Stockholm och Nordvall hämtas från rollen som sakkunnig och ekonom i Ebba Buschs partiledarstab.

Partiet kommer också tillsätta ytterligare en sakkunnig, som tillträder i januari.

Forrige artikel Här är årets mest lästa debatter på Altinget Säkerhet Här är årets mest lästa debatter på Altinget Säkerhet Næste artikel Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.