Hela listan: Här är alla sakkunniga på Regeringskansliet

Utöver statssekreterare och pressfolk kryllar det av andra politiska tjänstemän på Regeringskansliet. Vilken minister har den största staben? Och vem är Ulf Kristerssons nya stabschef? Altinget har hela listan.

Listan över de politiskt anställda tjänstemännen är generellt daterad till den 31 augusti. Vissa ändringar har gjorts den 21 november.

Statsrådsberedningen

Hos statsminister Ulf Kristersson (M)

Sofia Lindbom ett av toppjobben på Regeringskansliet. Hon var tidigare sakkunnig hos statsministern, men fick jobbet som stabschef efter Alexandra Ivanov Hökmark som snart tillträder som biträdande vd på tankesmedjan Timbro. Lindbom arbetade tidigare för M i Bryssel, bland annat som kontorschef hos EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd.

Kristersson har också fem politiskt sakkunniga i sitt lag.

Jonathan Olsson har bland annat varit politisk sekreterare i utrikesutskottet och arbetat med Jarl Hjalmarson-stiftelsen.

Statsministern har även anlitat Anna Nordlander, statsrådsassistent under Kristerssons tid som socialförsäkringsminister, och Carl-Vincent Reimers som närmast kommer från riksdagen där han som politisk sekreterare har arbetat med EU- och utrikesfrågor.

Susanna Silfverskiöld började i våras som sakkunnig med fokus på kommunikation vid Ulf Kristerssons kansli. Hon har tidigare arbetat som skribent på Timbros magasin Smedjan, och hamnade år 2022 på plats 68 av de mäktigaste på svenska Twitter. Senaste tillskottet Malin Nilsson har senast arbetat som politisk rådgivare hos Tomas Tobé i Europaparlamentet.

På Moderaternas samordningskansli

Statsrådsberedningen rymmer också de fyra Tidöpartiernas samordningskanslier.

Josefin Dahlerus är biträdande samordningschef. Hon har tidigare varit sakkunnig på riksdagskansliet och återvände förra året till M efter en sväng hos Amazon.

Hos Moderaterna har fem sakkunniga tagit plats.

Johan Höij har tidigare varit kansliråd på finansdepartementet och politiskt sakkunnig i ekonomi- och arbetsmarknadsfrågor för partiet. Aleksandra Boscanin har tidigare varit ledarskribent och chef för Bulletins ledarsida.

Patrik Lockne har varit sakkunnig i riksdagen, i miljö- och jordbruksfrågor. Adam Reuben arbetade först i Kristerssons stab. Innan han kom till Regeringskansliet var han rådgivare åt Tomas Tobé i EU-parlamentet, men han har också varit rådgivare i migrations- och asylfrågor till partiet i riksdagen.

Kristina Hulting har både arbetat som sakkunnig i utbildningsfrågor och som rådgivare åt EU-nämnden.

På Kristdemokraternas samordningskansli

Kristdemokraterna har fem sakkunniga på sitt kansli.

Maurice Forslund har varit aktiv i Stockholms stad medan Henrik Hall har varit sakkunnig i riksdagen under flera år. Hall har även ett förflutet inom Moderaterna, som politisk sekreterare i Västerås och som vice ordförande för Fria moderata studentförbundet.

Esther Loder kom till Regeringskansliet från rollen som regionrådssekreterare i Stockholm. Thomas Nordvall hämtades från uppdraget som sakkunnig och ekonom i Ebba Buschs partiledarstab.

Lisa Hagberg hade senast ett chefsuppdrag på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Mellan 2013 och 2014 var hon politisk rådgivare åt socialminister Göran Hägglund.

Dessutom är Ulrika Hoff biträdande samordningschef. Hon var senast generalsekreterare för Kristdemokratiskt internationellt center och har även jobbat på brittiska ambassaden i Stockholm.

På Liberalernas samordningskansli

Katarina Lundahl är Liberalernas biträdande samordningschef. Lundahl plockades från Unionen, där hon 2017 blev förbundets chefsekonom.

Dessutom arbetar fyra sakkunniga på Liberalernas samordningskansli. Joakim Rönnbäck, sakkunnig på samordningskansliet under januariavtalet, och Ellen Axenborg som var politisk assistent i Jan Björklunds stab, är två av dem.

Max Sjöberg arbetade tidigare i Johan Pehrsons stab. Han har också jobbat för Timbro. Hedwig Kastenholm har varit borgarrådssekreterare i Stockholms stad.

På Sverigedemokraternas samordningskansli

En av mandatperiodens större nyheter är att SD för första gången finns representerade på Regeringskansliet.

Arbetet leds av kanslichef Gustav Gellerbrant, som tidigare har arbetat åt moderata justitieministern Beatrice Ask. Mikael Eriksson är biträdande kanslichef och kommer närmast från en tung post i Jimmie Åkessons stab.

I övrigt har Sverigedemokraterna fyra politiskt sakkunniga på kansliet: Erik Larsson, Martin Selander, Thomas Lybeck och Christoffer Nilsson. 

Larsson har varit tjänsteman i partiet under en längre tid och pekades inför valet ut som en av personerna bakom en trollfabrik styrd av partiledningen. Selander var enligt SvD närvarande under förhandlingarna på Tidö slott, Lybeck har varit migrationspolitisk talesperson för ungdomsförbundet Ungsvenskarna och Nilsson har värvats för att ta hand om skolfrågorna.

Hos EU-minister Jessika Roswall (M)

Emanuel Örtengren är en av två sakkunniga hos Roswall. Han har tidigare varit projektledare på den borgerliga tankesmedjan Frivärld. I senaste EU-valet kandiderade han för Centerpartiet.

Jonathan Lundell kommer närmast från kommunikationsbranschen och tjänsten som manager på Diplomat Communications. Mellan 2016 och 2020 arbetade han som politiskt sakkunnig för M i Europaparlamentet. Därefter blev han också chef för partikansliet i Bryssel.

Justitiedepartementet

Hos justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Stabschefen hos justitieministern, Anna Ewetz, har under lång tid varit sakkunnig inom just justitiefrågor på riksdagskansliet.

Strömmer har även tre sakkunniga till hjälp. Daniel Bergström är utbildad jurist och har varit sakkunnig hos M sedan 2021. Karl Magnus Sjögren är tidigare rådman. Tomas Färndahl har både varit stabsråd på Åklagarmyndigheten och försvarsjurist inom Försvarsmakten.

Hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationsministerns sakkunniga heter Adam DanieliTherese Kraus och Carl-Johan Sundqvist. Danieli kallar sig manchesterliberal och har tidigare varit projektledare på Timbro. Kraus har varit lärare i juridik vid Stockholms universitet, jurist på Svenskt näringsliv och kom till Moderaterna 2020. Sundqvist har sedan flera år tillbaka varit rättssakkunnig på justitiedepartementet.

Utrikesdepartementet

Hos utrikesminister Tobias Billström (M)

Tobias Billströms stabschef Johanna Sjö kommer närmast från PA-arbete i Region Skåne. Hon har också varit sakkunnig hos Billström under hans tid som migrationsminister. Dessutom har hon flera år på M:s riksdagskansli bakom sig.

Han har även två sakkunniga i staben. Zebulon Carlander kommer närmast från Folk och försvar där han har varit säkerhetspolitiskt programansvarig. Sofia Widegren kommer närmast från Stim där hon har varit juridiskt biträde.

Hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M)

Sakkunniga Anna Ståhlgren Nislander har arbetat med Forssell förut, som pressekreterare under hans tid som rättspolitisk talesperson. Mellan 2009 och 2014 var hon tjänsteman i statsrådsberedningen.

Även Felix Arnstedt är sakkunnig hos Forssell. Han har tidigare varit arbetsrättsjurist hos Byggföretagen – och ekonomi- och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU.

Altingets gratis nyhetsbrev

Försvarsdepartementet

Hos försvarsminister Pål Jonson (M)

Pål Jonsons stabschef heter Petra Lärke. Hon har senast varit departementsråd på statsrådsberedningen och anslöt till Jonson i september 2023.

Jörgen Sollin och Oscar Karlflo är Jonsons sakkunniga. Sollin har senast varit sakkunnig i försvarsutskottet. Karlflo är reservofficer och har bland annat varit internationell rådgivare hos Försvarets materielverk.

Hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M)

Carl-Oskar Bohlin har två politiskt sakkunniga i form av Hanna Backström och Cornelia Norman. Backström kom till Bohlin i februari och var innan det beredskapsspecialist på Riksbanken. Norman anslöt i mars efter en anställning som chef för statsrådsberedningens kansli för krishantering.

Klimat- och näringslivsdepartementet

Hos energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Ebba Busch har den största ministerstaben på Regeringskansliet. Vid sin sida har hon stabschefen Emelie Bramstedt (tidigare Rasby). Hon ingick i partiledarstaben som politisk sekreterare 2019–2021. Rasby kom till staben efter en anställning hos Japan Tobacco International där hon arbetade med företagsaffärer och kommunikationsuppdrag.

Vice statsministern har också fyra sakkunniga på kansliet. Simon Tawaifi har varit rådgivare åt EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson, Anders Sellström och Sara Skyttedal. Maja Lundbäck hann under 2022 med fyra anställningar – på Regeringskansliet, Uniper, Entso-E i Bryssel och Försvarsmakten.

David Sikström är tidigare förbundsordförande för Kristdemokratiska studentförbundet. Carl Olehäll har varit sakkunnig på KD:s parti- och riksdagskansli, men även i riksdagens utrikesutskott.

Dessutom har Busch en assistent, Juliette Walldov, rättspolitisk talesperson för KDU.

Hos miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L)

Romina Pourmokhtari har tre sakkunniga i sin stab.

I januari började Åsa Malmström och Axel Nordberg. Malmström har varit stabschef hos Jan Björklund på utbildningsdepartementet 2010–2014, och har även arbetat som ledarskribent, egenföretagare och konsult. Nordberg har varit kommunpolitiker i Lund.

I slutet av maj anslöt också Anna Simon-Karlsson, som tidigare har arbetat nära Annie Lööf (C). Närmast har hon jobbat hos pr-byrån Bellbird och hon har tidigare också varit förbundsordförande för Judiska ungdomsförbundet.

Socialdepartementet

Hos socialminister Jakob Forssmed (KD)

Tina Sahlén är stabschef hos Forssmed. Hon lämnade efter sex år på Riksidrottsförbundet. I sin senaste roll där var hon ansvarig för organisationens kommunikation, marknad och intressepolitik. Hon har tidigare varit sakkunnig på samordningskansliet under alliansregeringens tid vid makten. Mellan 2004 och 2006 var hon sekreterare i FP-partiledaren Lars Leijonborgs stab.

Dessutom har två politiskt sakkunniga värvats till Forssmeds stab.

Daniel Braw har i jobbet som ledarskribent skrivit för tidningar som Helsingborgs Dagblad och Barometern. År 2020 lämnade han för att bli politisk sekreterare för KD.

Caroline Agrell återvände till Regeringskansliet efter sex år hos Fysioterapeuterna. Mellan 2010 och 2014 var hon sakkunnig åt civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD)

ST-läkaren Edvin Bernhardsson är en av två sakkunniga hos sjukvårdsministern. Sedan 2018 är han ledamot i Stockholms regionfullmäktige, och han har tidigare varit vice ordförande för KDU i huvudstaden.

Acko Ankarberg Johansson har också Martin Premmert vid sin sida. Även han har hämtats från Stockholm, där han har varit politisk rådgivare inom sjukhus- och hälsofrågor.

Hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

Efter två år som borgarrådssekreterare hos Christofer Fjellner på bostads- och fastighetsroteln i Stockholms stad kom Martin Holmén till Regeringskansliet och rollen som politiskt sakkunnig.

Anna Tenje har också hjälp från Rasmus Hegefors. Han har arbetat på Moderata ungdomsförbundets centrala kansli och har också studerat vid Handelshögskolan i Stockholm.

Hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Camilla Waltersson Grönvall har i nuläget två sakkunniga i sin stab.

Gustav Johansson är adjunkt och doktorand i företagsekonomi. Han lämnade uppdraget som vice ordförande för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i Stockholm vid årsskiftet.

Victoria Seemann har varit ordförande för Fria moderata studentförbundet. Före Regeringskansliet arbetade hon i Region Stockholm på finansroteln. Seemann är för närvarande föräldraledig och har därför tillfälligt ersatts av Stefan Ek, som tidigare har varit sakkunnig i socialutskottet.

Finansdepartementet

Hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Johan Paccamonti är planeringschef för staben hos både finansministern och finansmarknadsministern. Sedan 2017 har han varit Moderaternas budgetchef. Innan dess var han bland annat stabschef hos ex-partiledaren Anna Kinberg Batra.

Fyra sakkunniga utgör även de en del av finansministerstaben. Sigrun Fagerfjäll har tidigare varit politisk rådgivare i Europaparlamentet. Carl Friberg har varit Svantessons politiska sekreterare mellan 2015 och 2022 och var tidigare sakkunnig hos Wykman. 

Hedvig Westphal har varit kontaktperson på Regeringskansliets budgetavdelning och Nils Elding Larsson har varit departementssekreterare på finansdepartementet.

Hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M)

Pär Holmbäck Adelwald och Lucas Kramer är Niklas Wykmans politiskt sakkunniga på departementet. Holmbäck Adelwald var närmast senior rådgivare på Finansinspektionen men har tidigare också varit rådgivare hos Gunnar Hökmark under hans tid som EU-parlamentariker.

Lucas Kramer har varit sakkunnig sedan 2018. Innan dess var han ledarskribent på Jönköpings-Posten.

Hos civilminister Erik Slottner (KD)

Eleonor Park Edström kom till Regeringskansliet från SKR där hon hade uppdraget som partigruppssekreterare för Moderaterna. Inom organisationen har hon även arbetat nära tidigare ordföranden Anders Knape.

Hon är sakkunnig hos civilministern tillsammans med Natanael Kvidal. Han har varit sakkunnig i riksdagens finans- och skatteutskott.

Utbildningsdepartementet

Hos utbildningsminister Mats Persson (L)

Mats Perssons stabschef Andreas Arvidsson var tidigare presschef hos Liberalerna men har också varit PA-chef på Friskolornas riksförbund under sex års tid. Arvidsson har varit på utbildningsdepartementet förut – åren 2012–2014 ingick han i Jan Björklunds stab, och arbetade särskilt med högskola och forskning.

Persson har två sakkunniga hos sig. Maria Karlman Noleryd kom i våras efter mer än fem år som affärsutvecklare på Ambea. Marcus Nilsen anslöt i augusti och kom då från jobbet som projektassistent på Axess.

Hos skolminister Lotta Edholm (L)

Skolministerns ena sakkunniga, Erik Åslin, kom till Regeringskansliet efter fem år som samhällspolitisk chef på Stim. Tidigare har han varit kommunikationsstrateg på Almega och presschef på Vårdföretagarna.

Sigrid Rydell Blomqvist började som sakkunnig efter att ha jobbat som socialpolitisk expert på Barncancerfonden. Hon har även varit regionrådssekreterare hos Anna Starbrink i Stockholm och politisk assistent i Jan Björklunds partiledarstab.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet

Hos landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)      

Diana Ayoub har varit både sekreterare för partiledningen och chefssekreterare för Kristdemokraterna. Sedan valet är hon stabschef hos Kullgren.

Tre sakkunniga har rekryterats till kontoret. Anders Drottja kom från uppdraget som krisberedskapsansvarig på Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Totalt har han arbetat 15 år inom organisationen. Simon Westberg har varit sakkunnig i partiledarstaben. Där började han samma år som Ebba Busch, 2015. 

Senaste värvningen är Frida Bramstedt, som började i augusti. Hon har senast varit pressekreterare för KD i Stockholms stad.

Hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Andreas Carlsons sakkunniga heter Anna Larsson och Erik Elverö. Larsson har både varit föredragande i trafikutskottet, och departementssekreterare på finansdepartementet. Elverö har varit ombudsman och valledare för KD i Stockholms län.

Kulturdepartementet

Hos kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Kulturministerns stabschef Irene Beertema Strömmer lämnade Kungliga hovstaterna efter totalt sex år. Bland annat arbetdae hon där som biträdande informationschef. Hon har också en bakgrund som journalist – bland annat som projektledare för Aftonbladets partiledardebatt 2014 – och är gift med justitieminister Gunnar Strömmer.

Två sakkunniga arbetar också i kulturministerns stab. Henrik Sundbom har varit kommunikationschef på psykiatriföretaget WeMind. Anders Rönmark har varit ansvarig för opinion och samhällskontakter på Bonnier News Local och opinionschef på Mittmedia.

Arbetsmarknadsdepartementet

Hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Axel Mårtensen var tidigare presschef hos Johan Pehrson men har sedan i våras lett arbetet som stabschef. Inom staben får han delegera arbetet mellan fem sakkunniga.

Bawar Ismail har som ledarskribent skrivit för både Expressen och Göteborgs-Posten. Mest känd är han troligtvis för Gefle Dagblads läsare, som han skrev för mellan 2016 och 2020. Elias Collin har bland annat varit utredare på L:s riksdagskansli i frågor som rör social-, civil- och utrikespolitik.

På Timbro arbetade Frida Jansson bland annat som projektledare för Liberalt maktskifte. Hon är utbildad jurist och har suttit i styrelsen för Luf. Andréa Westergren är sakkunnig hos Pehrson sedan i maj. Hon har bland annat arbetat som konsult i krishanteringsfrågor på BRM Europe.

Christian Brundu var Liberala ungdomsförbundets förbundssekreterare åren 2019–2021 och har tidigare varit sakkunnig hos utbildningsministern.

Hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L)

Paulina Brandberg värvade i februari Hanna Clerkestam till rollen som politiskt sakkunnig hos jämställdhetsministern. Clerkestam har drivit egna företagen Nyföretagarcentrum AB och Magicnova. Hon är också förste vice ordförande för bostadsbolaget Sollentuna kommunfastigheter.

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel Kristersson bjuder in alla partiledare till säkerhetsrådets möte Kristersson bjuder in alla partiledare till säkerhetsrådets möte Næste artikel Bohlin (M) om stärkt beredskap: Vänta inte på det perfekta systemet Bohlin (M) om stärkt beredskap: Vänta inte på det perfekta systemet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.