Kontroll över utländska fastighetsköp kan dröja

Säpo vill kunna stoppa fientliga fastighetsköp som hotar rikets säkerhet. Men den utredning om detta som S-regeringen tillsatte i somras har ingen utredare. ”Vi har varit på departementet i två månader och det har varit en rad andra frågor att hantera”, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I somras beslutade S-regeringen om en utredning med uppdrag att återigen titta på frågan om att införa ett kontrollsystem vid fastighetsaffärer som kan hota rikets säkerhet.

Det här är en reglering som flera myndigheter efterfrågat, nyligen var Säpo-chefen Charlotte von Essen ute och pekade på behovet i en TT-intervju.

– Det är en lagstiftning som vi har tyckt att det finns behov av. När det gäller fastigheter i områden där man bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska man kunna göra en bedömning av om ett förvärv skulle kunna hota Sveriges säkerhet, säger hon till TT.

Utredare saknas

Enligt direktiven ska utredaren presentera sitt förslag i februari år 2024. Men än så länge, sex månader efter att utredningen tillsatts, finns ingen utredare.

Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S), som inte fick fram någon utredare under sin tid, konstaterar att S-regeringen fick avgå efter valet.

– Vi planerade att komma igång med den där så fort som möjligt efter sommaren. Nu är det så att den nuvarande regeringen får ta ansvar för hur man går vidare. Jag kommer då att följa upp det där i samtal jag har med nuvarande försvarsministern och på annat sätt, säger han till Altinget.

Hultqvists efterträdare Pål Jonson (M) säger att han är öppen för att genomföra utredningen.

– Om vi sätter problemet i centrum, jag kan konstatera att Försvarsmakten har sagt att detta utgör ett problem. Då är jag villig att agera på det, säger han till Altinget.

Anledningen till att M-KD-L-regeringen ännu inte hittat någon utredare, trots att myndigheterna ser det som en angelägen fråga, är tidsbrist.

– Vi har varit på departementet i två månader och det har varit en rad andra frågor att hantera. Efter vad jag förstår så har det varit svårt att hitta en utredare. Men detta är angeläget att gå vidare med och få ett bättre författningsstöd i de här frågorna, säger Pål Jonson.

Tidigare förslag ratades

Det finns ett liggande förslag om ett kontrollsystem vid försäljning av vissa fastigheter och infrastruktur av betydelse för totalförsvaret, från utredaren Margareta Bergströms utredning Totalförsvarskommittén år 2019. Förslaget fick dock så pass mycket invändningar i remissrundan att regeringen valde att inte gå vidare med det, utan tillsätta en ny utredning istället.

Den nya utredningen ska ta hänsyn till Totalförsvarskommitténs förslag och eventuellt lägga fram en reviderad variant av det.

Beslutskedja: Kontroll vid överlåtelse och upplåtelse av egendom av väsentlig betydelse för totalförsvaret

14/7
2022
12/8
2022
20/1
2023
20/12
2023
2/12
2024

Forrige artikel Militärt miljardpaket till Ukraina Militärt miljardpaket till Ukraina Næste artikel Böter ska förhindra läkemedelsbrist Böter ska förhindra läkemedelsbrist
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.