Lista: Det gör S-regeringens statssekreterare nu

Under tio månaders tid arbetade de för den förra S-regeringen och tillhörde politikens mäktigaste. Ett år senare har de spritt ut sig på vitt skilda arbetsplatser, inom helt olika områden. Altinget har listan över vad ex-statssekreterarna gör i dag.

Hos tidigare statsminister Magdalena Andersson

Emma Lennartsson var Magdalena Anderssons närmaste statssekreterare och var innan det en av statssekreterarna hos föregångaren Stefan Löfven. Hon tillträdde i januari 2023 uppdraget som regiondirektör i Region Stockholm.

S-partiledaren hade även ytterligare tre statssekreterare vid sin sida. Mats Andersson arbetar också han inom Region Stockholm, som chefsförhandlare. Karin Wallensteen är i dag Sveriges ambassadör i Brasilien.

Stefan Engström har helt bytt bana. Han läser till lärare och gör sin praktik på en högstadieskola i Ljusdal. Läraryrket har för honom samma dragkraft som politiken.

– Jag drivs utav värderingar. Jag vill förändra samhället och då är läraryrket en av de stora byggstenarna i välfärdssamhället, säger Stefan Engström till Altinget.

{{toplink}}

Hos tidigare EU-minister Hans Dahlgren

Hans Dahlgrens statssekreterare Paula Carvalho Olovsson fortsätter att arbeta med utrikesfrågor som internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

Hos tidigare finansminister Mikael Damberg

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson hade tre statssekreterare som arbetade för honom under hans tid som finansminister.

Paula Carvalho Olovssons make Fredrik Olovsson är återigen riksdagsledamot, denna gång placerad i näringsutskottet. Elin Eliasson arbetar i dag på Sveriges riksbank, där hon är chef på enheten för e-krona. Tora Hansjons har gått och blivit tingsnotarie vid Stockholms tingsrätt.

Hos tidigare finansmarknadsminister Max Elger

Therese Pelow arbetade hos Max Elger, som korades till regeringens mest okände minister i en undersökning. Pelow är i dag tillträdande stabschef på den nya Utbetalningsmyndigheten som slår upp portarna vid årsskiftet.

Hos tidigare civilminister Ida Karkiainen

Ida Karkiainens högra hand Annika Andersson Ribbing tog det lugnt i några månader efter sortin från Regeringskansliet. Men sedan augusti är hon sektionschef för verksamhetsanalys på Statens institutionsstyrelse.

Hos tidigare försvarsminister Peter Hultqvist

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) utsåg i april Jan-Olof Lind till ny generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv. Sedan den 1 september är det han som axlar ansvaret och den kanske största uppgiften blir att hantera sammanslagningen med Statens medieråd.

Det är inte första gången Lind är generaldirektör, åren 2009–2019 hade han samma roll för Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Hos tidigare infrastrukturminister Tomas Eneroth

Malin Cederfeldt Östberg var statssekreterare hos Eneroth från 2020 till 2022. I dag är hon chef och kassaföreståndare för Sekos och Byggnads a-kassor. Totalt samlar a-kassorna runt 210 000 medlemmar.

Hos tidigare energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Per Callenberg lämnade Regeringskansliet som statssekreterare hos Khashayar Farmanbar, men hade innan dess samma roll hos både landsbygdsminister Jennie Nilsson och näringsminister Ibrahim Baylan.

I dag är han anställd hos Sveaskog. Där har han en kombinerad roll som strategi-, affärsutvecklings- och hållbarhetschef.

Hos tidigare justitie- och inrikesminister Morgan Johansson

Johanssons ena statssekreterare Catharina Espmark har i dag ändrat kurs helt och hållet. Sedan i våras är hon generalsekreterare för Svenska gymnastikförbundet. Kollegan Lars Westbratt är numera styrelseledamot för Högskolan i Borås.

Hos tidigare integrations- och migrationsminister Anders Ygeman

Ex-statssekreteraren Elin Almqvist är i dag chef för Socialdemokraternas politiska avdelning, vilket innebär att hon bland annat är ansvarig för partiets politiska sekreterare i riksdagen.

Sebastian de Toro var ansvarig för migrationspolitiken hos Ygeman. Han har tidigare varit LO-ekonom, men har än så länge inte tackat ja till något nytt uppdrag.

Hos tidigare kulturminister Jeanette Gustafsdotter

När Jeanette Gustafsdotter blev kulturminister fick hon Nina Andersson vid sin sida. Nina Andersson tog i maj över vd-posten på Folkets hus och parker efter Calle Nathanson.

Hos tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll

Annika Strandhälls statssekreterare Anders Grönvall kandiderade till att bli ny ordförande för Naturskyddsföreningen, men förlorade mot Beatrice Rindevall. Den 23 oktober tillträder han en konsulttjänst på byrån 2050.

Hos tidigare näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson

Stina Billinger är numera styrelseledamot i Wateraid Sverige, men frilansar också som moderator och föreläsare. Emil Högberg är i dag kommunalråd i Huddinge med ansvar för samhällsbyggnads- och trafikfrågor.

Hos tidigare landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg

S-tjänstemannen Oskar Magnusson hann både vara statssekreterare hos Sätherberg och Damberg, när den sistnämnde var inrikesminister. I augusti började han på kommunikationsbyrån Paues Åberg.

Hos tidigare socialminister Lena Hallengren

Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad är i dag ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och expertkoordinator för Karolinska institutets centrum för hälsorisker. Hon har också fått grönt ljus av karensnämnden för att starta aktiebolag.

Tobias Lundin Gerdås har i stället gått över till det multinationella läkemedelsbolaget Roche.

Hos tidigare socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi

Medan Malin Cederfeldt Östberg har fått ansvar över Sekos och Byggnads a-kassor, har Alejandro Firpo blivit ny kassaföreståndare för Kommunals a-kassa.

Hos tidigare arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Roger Mörtvik driver i dag ett eget bolag som ger ”rådgivning och analys om det politiska landskapet för att nå resultat”. Rasmus Cruce Naeyé arbetar med tillsynsrådgivning hos Swedbank.

Hos tidigare bostadsminister Johan Danielsson

Mattias Landgren var statssekreterare hos Danielsson, som också var biträdande arbetsmarknadsminister. Landgren är numera anställd hos International Transport Forum, en organisation som verkar under OECD.

Hos tidigare utbildningsminister Anna Ekström

Unionen har värvat Kristina Persdotter till rollen som chef för fackförbundets politiksektion. Samuel Engblom anslöt redan i januari till The European Trade Union Institute, ett oberoende forskningscenter i Bryssel under den europeiska fackorganisationen ETUC.

Hos tidigare skolminister Lina Axelsson Kihlblom

Emma Ölmebäck var politik- och påverkanschef hos Lärarförbundet innan hon hamnade på Regeringskansliet. Nu har hon gått över till Läkarförbundet, där hon under sex månader kommer leda ett framtidsprojekt som konsult.

Hos tidigare utrikesminister Ann Linde

Tidigare Italien-ambassadören Robert Rydberg blev kabinettssekreterare hos utrikesministern 2019, och deltog i överläggningarna med partierna som till slut ledde fram till Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

Rydberg har nyligen avslutat sitt uppdrag som ambassadör för klimat och säkerhet, men är fortsatt ambassadör inom utrikesdepartementet.

Hos tidigare utrikeshandelsminister Anna Hallberg

Karensnämnden har gett Krister Nilsson godkänt att starta ett eget konsultbolag, inom områden som ”affärsutveckling, kommunikation, hållbarhet och omvärldsanalys.” Han förbuds dock från att använda sig av enskilda ärenden, processer och sakfrågor från statssekreterartiden.

Hos tidigare biståndsminister Matilda Ernkrans

Jenny Ohlsson har likt forna statssekreterarkollegan Karin Wallensteen utsetts till ambassadör. Hon tillträdde sin nya befattning som ambassadör i Eritrea den 1 oktober. 

Forrige artikel Sverige tvekar inför Östersjöns rester från kriget Sverige tvekar inför Östersjöns rester från kriget Næste artikel Erdogan lämnar Sveriges Natoansökan till parlamentet Erdogan lämnar Sveriges Natoansökan till parlamentet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.