MSB synar hur myndigheterna samarbetar vid kaos

Myndigheten för samhällsskydd i beredskap får i uppdrag av regeringen att utvärdera hanteringen av tre större händelser: Jordskredet i Stenungssund, när färjan Marco Polo gick på grund och trafikkaoset på E22:an.

Jordskredet i Stenungssund, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge och trafikkaoset på E22 i början av januari. Dessa tre händelser har aktualiserat frågor om ansvarsfördelning och samarbete mellan olika myndigheten kan bli bättre vid hanteringen av samhällsstörningar, enligt ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

– Ett sammanhållet totalförsvar ställer höga krav på samordning mellan ett stort antal aktörer och verksamheter, såväl militära som civila. Det är viktigt att det inte finns några oklarheter gällande roller och ansvar i det svenska krishanteringssystemet och att en kultur av handlingskraft främjas, säger han i ett pressmeddelande.

Därför får MSB i uppdrag av regeringen att göra en analys hur ansvarsfrågorna har fungerat utifrån ett krisberedskapsperspektiv. MSB ska analysera hur de olika aktörerna hanterat situationerna, samt identifiera eventuella otydligheter och avvikelser kring ansvar och roller vid den här typen av händelser.

Kompletterar andra utredningar

Utredningen är ett komplement till de utredningar som Statens haverikommission gör av Marco Polo-händelsen och av jordskredet samt den som länsstyrelsen gör av trafikkaoset på E22, enligt regeringen.

MSB ska lämna sin rapport till försvarsdepartementet senast den 26 augusti.

Forrige artikel Här är EU:s nya sanktioner mot Ryssland Här är EU:s nya sanktioner mot Ryssland Næste artikel EU-kommissionens vice ordförande: EU-valet är ingen dokusåpa EU-kommissionens vice ordförande: EU-valet är ingen dokusåpa
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.