Här är EU:s nya sanktioner mot Ryssland

Två år efter Rysslands invasion av Ukraina har EU nu antagit sitt 13:e sanktionspaket, med särskilt fokus på att begränsa Rysslands tillgång till militär teknik och på att föra upp ytterligare företag och personer som är inblandade i Rysslands krig i Ukraina på sanktionsförteckningen.

Af August Ølsgaard Larsen
Redaktionsassistent Altinget.dk

Två år efter Rysslands invasion av Ukraina är EU nu redo med sitt 13:e sanktionspaket.

Sanktionspaketet fokuserar på att ytterligare begränsa Rysslands tillgång till militär teknik för drönare och på att sätta ännu fler företag och privatpersoner på sanktionslistan.

Bland annat läggs tio ryska företag och personer som är inblandade i vapentransporter från Nordkorea till Ryssland upp på sanktionslistan.

Få en översikt över delarna i sanktionspaketet här:

1. Fler aktörer på sanktionslistan

Genom sanktionspaketet läggs ytterligare 194 aktörer till EU:s sanktionsförteckning, bland annat följande:

  • 140 företag och privatpersoner som bidrar till den ryska militären, bland annat genom att producera missiler, drönare och militärfordon.
  • Tio ryska företag och personer som är inblandade i vapentransporter från Nordkorea till Ryssland.
  • Ett ryskt logistikföretag och dess direktör som bedriver parallellimport av förbjudna varor till Ryssland
  • Sex domare och tio tjänstemän i de ockuperade områdena i Ukraina.
  • Fem personer och två aktörer som är inblandade i deportering och militär indoktrinering av ukrainska barn, bland annat i Belarus.

2. Handelsåtgärder

Det 13:e sanktionspaketet ska drabba företag som förser Ryssland med drönarkomponenter och inför därför sanktioner riktade mot specifika sektorer för att täppa till kryphål.

Sanktionspaketet lägger till 27 nya ryska företag och företag från företag från tredje land till listan över aktörer som är associerade med Rysslands militär, inklusive:

  • 17 ryska företag som är involverade i utveckling, produktion och leverans av elektroniska komponenter till den ryska militären.
  • Fyra företag från Kina och ett i respektive Kazakstan, Indien, Serbien, Thailand, Sri Lanka och Turkiet, som indirekt stöder Rysslands militär i kriget i Ukraina.

3. Exportförbud för drönarkomponenter

Förutom att utöka förteckningen över specifika företag som säljer drönardelar till Ryssland införs genom sanktionspaketet exportförbud för specifika drönarkomponenter.

  • Begränsningarna omfattar elektroniska transformatorer, statiska omvandlare och induktorer som finns i drönare.
  • De nya åtgärderna förbjuder också aluminiumkondensatorer, som har militära tillämpningar.

4. Internationellt samarbete

I det nya sanktionspaketet lägger EU till Storbritannien på listan över samarbetsländer som har samma restriktionsnivå som EU när det gäller import av stål och järn. 

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller Tidigare gd snabbutreder kommunernas bakgrundskontroller Næste artikel MSB synar hur myndigheterna samarbetar vid kaos MSB synar hur myndigheterna samarbetar vid kaos
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.