Stark kritik mot V-uttalande om förhandling med Putin

Inga alternativ ska uteslutas för att nå fred i Ukraina – inte heller förhandling med Putin. Det sade Marta Aguirre, V-kandidat i EU-valet, i en debatt på tisdagen. ”Jag är chockad”, sade Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro – som nu kräver Jonas Sjöstedt på svar. 

Meningsutbytet skedde under en debatt mellan partiernas toppkandidater i EU-valet på tisdagen, organiserat av Europaparlamentet på Kulturhuset i Stockholm.

Just Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt ersattes i debatten av kandidat nummer fyra på partiets valsedel, Marta Aguirre. Hon var kritisk till de övriga deltagarnas syn på stödet till Ukraina. 

– Jag tycker att det är oerhört tragiskt att fredstanken är totalt död i den här panelen. Varje dag som kriget inte tar slut dör människor, sade hon.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Och vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget, sade hon och underströk att alla vägar till ett slut på dödandet måste uttömmas. 

– Alltså vad hände efter 1918? När Tyskland kände sig så felfördelade att de senare gick till ett andra världskrig. Vi vill inte se samma utveckling, sade Aguirre.

”Extremt allvarligt”

Uttalandet väckte starka reaktioner bland de övriga kandidaterna.

– Jag är chockad över vad du står och säger från Vänsterpartiet om att vi ska förhandla med Putin. Är du beredd att förhandla med Sveriges fred och frihet? Vilket annat lands fred och frihet är du beredd att förhandla om? undrade Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro.

– Under de två år sedan den 24 februari 2022 är det faktiskt första gången som jag hör någonting liknande sägas, sade hon.

Även Moderaternas toppnamn Tomas Tobé reagerade starkt.

– Jag hoppas verkligen att det här är ett misstag från Vänsterpartiet. Det vore extremt allvarligt om vi nu har ett svenskt parti i Sverige som säger att vi ska ha fredsförhandlingar med Putin, sade han.

– Jag tror att det där är väldigt farligt. Och det är någonting jag har lärt mig, och framför allt mina baltiska kollegor är att man inte kan förhandla med den här despoten. Han är inte intresserad av en lösning, sade Tobé.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon höll med.

– Det klart att vi jobbar för fred i Europa. Det är därför vi måste få slut på kriget i Ukraina. Men det är absolut inte något läge för förhandlingar med Putin. Låt mig vara tydlig på det, sade hon.

”Utforska alla vägar”

Men Marta Aguirre stod fast vid sitt uttalande.

– Jag tycker att man måste utforska alla vägar. Jag tror att tvinga någon att släppa ifrån sig ett land genom en fredsförhandling inte är att släppa hjälpen till Ukraina, inte släppa att fortsätta skicka vapen, att fortsätta se till att de kämpar för sina rättigheter, sade hon.

Liberalernas Karin Karlsbro, som efter debattens slut skickade en inbjudan till Jonas Sjöstedt till att mötas i en debatt om Ukrainas väg till fred och frihet, underströk att det inte finns något att förhandla om.

– Det finns bara en lösning på det här kriget. Och det är att Putin säger åt sina soldater att lämna Ukraina, sade hon.

Forrige artikel Sverige håller Färöarna och Grönland utanför nordiskt toppmöte Sverige håller Färöarna och Grönland utanför nordiskt toppmöte Næste artikel Brister i hamnsäkerheten inte åtgärdade – EU-kommissionen höjer pressen Brister i hamnsäkerheten inte åtgärdade – EU-kommissionen höjer pressen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.